FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 21. obljetnica pogibije 16 branitelja u Rosinjači

Autor: ivuc
OSIJEK, 5. prosinca 2012.(Hina) - Paljenjem svijeća kod spomen-obilježja 16-orici poginulih pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske, u Osijeku je danas obilježena 21. obljetnice njihove pogibije u šumi Rosinjači kod Osijeka 5. prosinca 1991. godine.

Odajući počast poginulim braniteljima, ministar branitelja Predrag Matić kazao je kako je riječ o malo poznatom herojskom djelu i da je bio neugodno iznenađen kada je, provjeravajući podatke, otkrio da oni nisu odlikovani za svoju žrtvu. "Ali oni neće ostati zaboravljeni i prva stvar koju ću učiniti, u dogovoru s predsjednikom Republike, jest da ćemo tu nepravdu ispraviti za sljedeću obljetnicu", poručio je ministar Matić i istaknuo kako Hrvatska neće i ne smije zaboraviti svoje junake.

Predsjednik ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca "Sv. Rok" Zlatko Bebek kazao je kako je 5. prosinca 1991. godine bio najkritičniji dan u obrani Osijeka u Domovinskom ratu jer je bila napadnuta cijela južna bojišnica, ali se branitelji unatoč tome nisu povukli sa svojih položaja. Podsjetio je kako je na inicijativu tog ogranka snimljen film o stradanju branitelja u "Rosinjači", objavljena je i knjiga, a uskoro će biti objavljena i knjiga na Brailleovom pismu, što će biti prva knjiga o Domovinskome ratu na pismu za osobe s oštećenim vidom.

Svijeće su upalili ministar branitelja Predrag Matić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, predstavnici udruga iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih branitelja.

U spomen na poginule branitelje služena je sveta misa u kapelici Sv. Roka.

(Hina) xivuc yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙