FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova poštanska marka "400 godina Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj"

Autor: gvla
ZAGREB, 26. studenog 2012. (Hina) - U povodu 400. obljetnice Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj, Hrvatska pošta priopćila je da će sutra u optjecaj pustiti novu prigodnu poštansku marku čiji je motiv crtež grkokatoličkog samostana u Marči iz 1895. dizajnerice Ariane Noršić.

Marka nominalne vrijednosti 3,10 kuna tiskana je u nakladi od 100 tisuća primjeraka, a izdana je u arčiću od deset maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), a žig prvog dana bit će u uporabi 27. i 28. studenoga u poštanskom uredu u Jurišićevoj ulici 13 u Zagrebu.

Povijest Grkokatoličke crkve u nas počinje 1611., kada je nesjedinjeni vlaški biskup Simeon Vratanja priznao rimskog papu kao vrhovnog poglavara Crkve. Time je obnovljeno crkveno zajedništvo s Apostolskom stolicom, čin u povijesti poznat pod nazivom Marčanska unija, a novoosnovana eparhija dobila je naziv Marčanska eparhija. Godine 1739. rušitelji crkvenog zajedništva u Hrvatskoj zapalili su marčansku katedralu sv. Mihaela Arkanđela i samostan. Umjesto Marče, za grkokatolike je 1777. osnovana nova biskupija sa sjedištem u Križevcima. Grkokatolička crkva i Križevačka eparhija 400. obljetnicu obnove crkvenog zajedništva u Hrvatskoj proslavile su od 19. studenoga 2011. do 25. studenoga ove godine.

Toj se velikoj obljetnici pridružila Hrvatska pošta izdavanjem prigodne poštanske marke.

(Hina) xpp/xgvla yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙