FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napad na Iran doveo bi do povlačenja iz NPT-a

Autor: spuc
BEČ, 30. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Bilo kakav napad na iranska nuklearna postrojenja mogao bi dovesti do njegova povlačenja iz sporazuma o ograničavanju naoružanja (NPT) čiji je cilj spriječiti razvoj nuklearnog oružja, upozorio je u petak viši iranski dužnosnik.

Iranski veleposlanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Asghar Soltanieh kazao je da bi se iranska vlada u tom slučaju suočila s ogromnim pritiskom da postavi centrifuge za obogaćivanje urana na sigurnija mjesta.

Njegove riječi pokazuju da je opravdan strah zapadnih stručnjaka za nuklearna pitanja da bi vojni udari na Iran, čiji je cilj sprječavanje razvoja toga oružja, bili kontraproduktivni i jedino bi se čitav nuklearni program preselio u 'podzemlje'.

Često se spekulira da bi Izrael mogao napasti Iran kojeg optužuje da pokušava stvoriti preduvjete za razvoj nuklearnog oružja. Iran odbacuje te optužbe i tvrdi da je navodni izraelski nuklearni arsenal prijetnja regionalnoj sigurnosti.

Ako bude napadnut "postoji mogućnost da iranski parlament prisili vladu da zaustavi inspekcije IAEA ili čak, u gorem slučaju, da se povuče iz NPT-ija", kaže Soltanieh u pisanoj poruci upućenoj nuklearnoj agenciji IAEA.

Vojni udari ne bi spriječili Iran u obogaćivanju urana, dodao je.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙