FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD Iranu dao rok do ožujka da počne surađivati s IAEA

Autor: akoz
BEČ, 29. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države su u četvrtak odredile rok za Iran da do ožujka počne surađivati u istrazi Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i upozorile Teheran da bi u protivnom to pitanje moglo biti izneseno Vijeću sigurnosti UN-a.

Izjava američkog diplomata Roberta Wooda vijeću IAEA pokazala je rastuću frustraciju Washingtona izostankom napretka u istrazi IAEA o mogućim vojnim dimenzijama iranskog nuklearnog programa.

Iran, kojega je IAEA prvi puta zbog njegovog nuklearnog programa Vijeću sigurnosti UN-a prijavila 2006. nakon čega su uvedene sankcije Teheranu, odbacuje sumnje da radi na stvaranju kapaciteta za proizvodnju atomske bombe.

U svojoj je izjavi Wood zatražio od čelnika IAEA Yukiya Amana da u idućem kvartalnom izvješću o Iranu, vjerojatno krajem veljače, kaže je li Teheran poduzeo "bilo kakve značajnije korake" kako bi odgovorio na zabrinutosti UN-ove agencije.

"Ako do ožujka Iran ne započne značajniju suradnju s IAEA Sjedinjene Države će s drugim članicam vijeća raditi na realizaciji odgovarajuće akcije vijeća i zatražit će od vijeća da razmotri prijavljivanje izostanka napretka Vijeću sigurnosti UN-a", rekao je Wood, po preslici njegove izjave.

"Iranu se ne može dopustiti da beskonačno zanemaruje svoje obveze... Iran mora djelovati sada, suštinski", rekao je Wood.

Za prijavu pitanja Vijeću sigurnosti potrebna je jednostavna većina u 35-ročlanom vijeću IAEA.

Wood je kasnije novinarima rekao da se nada da će razgovori u prosincu između IAEA i Irana dati ploda ali je dodao da "ima dvojbe glede iskrenosti Irana".

Iranski veleposlanik u IAEA Ali Ašgar Soltanijeh kritizirao je, kako je rekao, "političku buku" i "pritisak" SAD-a i EU-a.

Amano je ranije vijeću rekao da nema napretka u jednogodišnjem nastojanju agencije da razjasni pitanja oko možebitnog istraživanja kapaciteta za proizvodnnju atomskog oružja u Iranu ali je rekao da će nastaviti s naporima.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙