FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šef IAEA-e hitno želi diplomatsko rješenje

Autor: mtro
BEČ, 29. studenog 2012. (Hina/AFP) - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano pozvao je u četvrtak na hitno diplomatsko rješenje pitanja iranskog nuklearnog programa.

"IAEA je i dalje čvrsto angažirana u korist dijaloga. Postoji prilika za rješenje pitanja iranskog nuklearnog problema diplomatskim putem", rekao je Japanac u govoru na otvaranju sjednice Vijeća guvernera IAEA-e, koja traje dva dana u Beču.

"Treba hitno raditi i iskoristiti priliku diplomatskog rješenja", rekao je.

IAEA i Iran trebaju nastaviti razgovore 13. prosinca, nakon više neuspješnih susreta od početka godine.

Oni bi trebali postići potpisivanje sporazuma o strukturiranom pristupu, koji bi inspektorima agencije pružio veću dostupnost mjestima, osobama i dokumentima kako bi provjerili pitanja istaknuta tijekom strogog izvješća u studenom 2011.

IAEA je sastavila popis elemenata prema kojima je Iran, suprotno onome što tvrdi, radio na izradi atomskog oružja prije 2003. i možda kasnije.

Prije godinu dana sam detaljno objasnio uzroke zabrinutosti agencije u pogledu moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa, naglasio je Yukiya Amano.

Strukturirani pristup bi trebao biti zaključen i brzo pokrenut, uz konkretne i vidljive rezultate, rekao je.

Sporazum nije postignut i Iran je nastavio aktivnosti obogaćivanja urana na 5 i 20 posto i povećao je svoje kapacitete obogaćivanja kršeći rezolucije Vijeća guvernera agencije i Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je šef IAEA-e.

Iransko obogaćivanje urana zabrinjava zapadne sile i Izrael, koji sumnjiče tu zemlju da želi izraditi atomsko oružje, što Teheran demantira.

Prema posljednjem izvješću IAEA-e, Iran je završio opremanje centrifuga svog podzemnog centra za obogaćivanje u mjestu Fordu, blizu svetog grada Koma.

(Hina) xtm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙