FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Gradskoj skupštini prijem za osobe s invaliditetom

Autor: mbuj
ZAGREB, 4. prosinca 2012. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, danas je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini njezin predsjednik Davor Bernardić priredio tradicionalan prijem i razgovor s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom, a na njihova pitanja odgovarao je i gradonačelnik Milan Bandić.

Bernardić je rekao da Zagreb već dugo, posebno zadnjih 10-tak godina mnogo učinio kad je pristupačnost u pitanju i po tom je kriteriju drugi grad po mobilnosti, a najavio je i kako će izgradnjom lifta i gornja hala Stare gradske vijećnice postati pristupačna osobama s invaliditetom. U Zagrebu je po nekim podatcima 11,69 posto osoba s inavliditetom, a uz omogućavanje pristupačnosti, zadatak je i njihovo zapošljavanje, kazao je Bernardić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da su u zgradi Gradske uprave napravili lift i prilazne rampe za osobe s invaliditetom, da je u njegovom uredu radi osoba u invalidskim kolicima i poručio: "Sjetite sa da i vi sutra završiti u invalidskim kolicima i da tim ljudima vratite dostojanstvo."

Bandić je kao i Bernardić podsjetio da je Zagreb drugi grad po mobilnosti među 2000 europskih gradova, te istaknuo da iduće godine namjerava biti najbolji u tome.

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš je istaknuo da je Zagreb primjer pristupačnosti, ne samo u Europi.

Predstavnici udruga postavljali su pitanja i iznosili probleme s kojima se suočavaju, primjerice problem nemogućnosti smještaja gluhe osobe u dom za starije osobe, nedovoljan broj vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, problem prostora i nedovoljnog financiranja udruga, otvaranja suvenirnice i omogućavanja da te suvenire Grad kupuje za svoje goste i plasira na tržište preko Zagrebačkog holdinga, problem pristupačnosti bolnica te gradnje bazena za djecu s invaliditetom.

Bernardić je obećao da će navedene probleme pokušati riješiti, Bandić je pozvao predstavnike udruga osoba s invaliditetom na sastanak u Gradsku upravu u četvrtak, a da mu se obrate pozvao ih je i nezavisni zastupnik Josip Petrač.

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙