FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO o izdvajanju sredstava za invalide

Autor: lbak
ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je danas da je za tu skupinu osoba do kraja rujna ove godine za ortopedska pomagala (proteze, ortoze, ortoproteze, ortopedske cipele, ortopedske uloške, ortopediju-rezervne dijelove i potrošne materijale) izdvojio oko 54 milijuna kuna.

Za invalidska kolica i pomagala za kretanje potrošeno je 18 milijuna kuna, dok je za antidekubitalna pomagala, pomagala za inkontinenciju, pokrivala za rane i pomagala za probavni sustav utrošeno više od 176 milijuna kuna, kao dio prava HZZO-ovih osiguranika na ortopedska i druga pomagala koju su nužna mnogim osobama s invaliditetom.

Napominju da u Hrvatskoj živi 518 081 osoba s invaliditetom te one čine oko 12 posto ukupnog stanovništva Hrvatske. Najveći je broj osoba s invaliditetom u radno aktivnoj dobi od 19 do 64 godina, njih 284 505 (54,9 posto), dok je invaliditet prisutan i u dječjoj dobi od 0 do 19 godina (7,4 posto).

Ističu da najveći broj osoba s invaliditetom ima prebivalište u Gradu Zagrebu i Splitsko- dalmatinskoj županiji, gdje živi oko 30 posto od ukupnog broja osoba s invaliditetom.

Iz HZZO-a podsjećaju da je na snazi Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koja potrebe tih osoba vidi kao pitanje njihovih temeljnih ljudskih prava te poziva na "promjenu stajališta".

Osobe s invaliditetom iz osobnog životnog iskustva znaju kako se krše njihova prava i kako ih se može zaštititi, te ističu kako od države i društva ne traže socijalnu pomoć i sažaljenje već poštivanje osnovnih ljudskih prava. Posebno ističu pravo na pristup svim ustanovama bez arhitektonskih barijera, školovanje u redovnom sustavu obrazovanja iz kojega su dosad bili najčešće isključeni, te pravo na zapošljavanje, stoji u priopćenju.

Ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se pod motom "Uklanjanje prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima".

(Hina) pp/xlbak ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙