FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: otvorena knjiga žalosti u povodu smrti Dragutina Haramije

Autor: dmak
ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - U povodu smrti jednog od osnivača HNS-a Dragutina Haramije otvorena je danas knjiga žalosti u središnjem uredu te stranke u koju su se upisali njezin predsjednik Radimir Čačić, potpredsjednica te stranke i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, potpredsjednik stranke i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić i članovi Kluba HNS-ovih saborskih zastupnika s predsjednikom Jozom Radošem na čelu.

U knjigu žalosti upisao se i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Knjiga žalosti bit će otvorena danas od 13 do 17 sati i sutra od 10 do 17 sati.

Posljednji ispraćaj Dragutina Haramije bit će u utorak, 4. prosinca, u 13,50 sati na zagrebačkome krematoriju.

Dragutin Haramija rodio se 1923. godine u Čavlima u blizini Rijeke. Dok je bio predsjednik hrvatske vlade 1970., počela je izgradnja autoceste od Zagreba prema Karlovcu s namjerom da se kontinentalna Hrvatska napokon poveže s Rijekom i Splitom. Iduće godine reformska politička garnitura u Hrvatskoj je smijenjena, autocesta je ipak došla do Karlovca, ali tu je i stala.

Godine 1971. Haramija se pridružio hrvatskome proljeću, a nakon njegova sloma prisilno je umirovljen i, s manje od 50 godina, potpuno izoliran od javnosti. HNS podsjeća kako je Haramija sljedećih 20 godina živio "u strogoj privatnosti, uz javnu ili prikrivenu sjenu tajnih agenata". Godine 1990. zajedno s ostalim hrvatskim proljećarima - Savkom Dabčević-Kučar, Mikom Tripalom, Srećkom Bijelićem i Krešimirom Džebom izlazi iz ilegalnosti i postaje jedan od osnivača HNS-a u kojem obnaša visoke političke dužnosti.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙