FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 3. prosinca

Autor: jnah
ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za ponedjeljak 3. prosinca:

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se ove godine obilježava pod motom "Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima", predsjednik Republike Ivo Josipović sazvao je okrugli stol. Njegova je svrha poticanja rasprave s predstavnicima nadležnih ministarstava o problemima osoba s invaliditetom, koje žele pristupiti ne samo objektima i zgradama, već i obrazovnom i zdravstvenom sustavu, kao i tržištu rada. Rasprava je organizirana uz potporu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, a sudjelovat će predstavnici relevantnih institucija: ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić, veleposlanik EU u RH Paula Vandoren, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louis Vinton te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. U raspravi će sudjelovati predstavnici krovnih udruga osoba s invaliditetom, udruga gradova, općina i županija, članovi Vijeća za socijalnu pravdu Predsjednika RH (10 sati, Ured predsjednika RH, Pantovčak 241).

ZAGREB - Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Hrvatskom saboru održat će se program "Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima“. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak organizira druženje s osobama s invaliditetom na kojemu će dužnosnici i zastupnici moći iskušati prepreke s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom (14 sati, dvorana „Josip Jelačić“, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Centar za rehabilitaciju Silver iz Zagreba održava prezentaciju programa Centra za učenike osnovnih škola s područja Zagreba kojoj će nazočiti i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Centar za rehabilitaciju Silver ustanova je socijalne skrbi jedinstvena u ovom dijelu Europe, koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad sa psima pomagačima. Osnovni programi Centra proizišli su iz programa koje je provodila Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, koja je uz Ministarstvo i Grad Zagreb suosnivač Centra (9,30 sati. Centar Silver, Štefanovec 34 - nastavak Avenije Gojka Šuška u Dubravi).

ZAGREB - Svečana podjela državnih nagrada za znanost za 2011. godinu održat će se u Hrvatskom saboru. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko će uručiti povelje dobitnicima nagrada za životno djelo i obratiti im se pozdravnim govorom. Nazočit će i predsjednik Republike Ivo Josipović (12 sati, dvorana Josipa Šokčevića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - U nastavku suđenja u slučaju Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi svjedočiti osam novih svjedoka o okolnostima pod kojima su radili za HDZ i primali novac od prve hrvatske političke stranke optužene za korupciju. Do sada je desetak svjedoka potvrdilo da ih je nekad vladajuća stranka plaćala "na crno", a novac im bez ikakvog ugovora isplaćivala optužena bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Ona, bivši stranački rizničar Mladen Barišić i vlasnica marketinške tvrtke Fimi media Nevenka Jurak priznali su krivnju, dok bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček poriču USKOK-ovu optužbu da su sudjelovali u nezakonitom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki te punjenje stranačkog crnog fonda (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Nakon tromjesečne stanke na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi se nastaviti suđenje bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu optuženom za primanje mita od vlasnika producentske kuće "Core media" Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV. Suđenje je prekinuto početkom rujna, nakon što je sudsko vijeće zabranilo USKOK-ovoj tužiteljici predočenje dva iskaza koja je u drugoj istrazi dao jedan od krunskih svjedoka, producent Edvin Softić. Suđenje se nije moglo nastaviti dok Vrhovni sud nije odlučio o žalbi USKOK-a na tu odluku (9 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - U sjedištu HDZ-a održat će se konferencija za novinare na temu "Gospodarsko neznanje + porezna agresija = pad BDP-a". Govorit će saborski zastupnici HDZ-a Ivan Šuker i Ivan-Domagoj Milošević te tajnik Odbora za gospodarstvo Goran Soldo (12 sati, središnjica HDZ-a, Trg žrtava fašizma 4).

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati održat će u sklopu kampanje Ženske inicijative HNS-a "Žene, kandidirajte se!" konferenciju za novinare. Govoriti će potpredsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, članica Predsjedništva HNS-a i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i predsjednica Ženske inicijative HNS-a i saborska zastupnica Sonja König (10,30 sati, u Središnjem uredu HNS-a, Kneza Mislava 8).

ZAGREB - U povodu smrti Dragutina Haramije, jednog od osnivača HNS-a, biti će otvorena knjiga žalosti u središnjici HNS-a. U Knjigu će se upisati predsjednik HNS-a Radimir Čačić, potpredsjednica stranke i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, potpredsjednik stranke i ministar Ivan Vrdoljak, ministrice Andrea Zlatar Violić i Anka Mrak – Taritaš te Klub saborskih zastupnika HNS-a predvođen predsjednikom Jozom Radošem (14 sati, Središnji ured HNS-a, Kneza Mislava 8).

PULA - U okviru programa sajma Sa(n)jam knjige utemeljit će se Europski institut za književno prevođenje uz Okrugli stol "Stvaranje knjige: od rukopisa do prijevoda" (12,30 sati, Dom hrvatskih branitelja).

ZAGREB - "Memoare" Zdravka Tomca javnosti će predstaviti biskup sisački Vlado Košić, akademik Davorin Rudolf, prof. Miroslav Tuđman, predsjednik ratne vlade Franjo Gregurić i autor Zdravko Tomac (18 sati, Dvorana Vijenac, Kaptol 29a).

ZAGREB - Knjiga kratkih priča za najmlađe "Maša" autorice Sanje Pilić i ilustratorice Katarine Halužan bit će predstavljena u knjižnici Bogdan Ogrizović. O knjizi će govoriti Pilić i Halužan te urednik Zoran Maljković (18 sati, Preradovićev trg 5).

Dežurni urednici:

ujutro: Srebrenka Parlov

popodne: Jasna Nahtigal Lazarić

navečer : Milka Ćurković

telefon: 01/4808 600

telefaks: 01/4808 822

emial: hina@hina.hr

(Hina) xaš yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙