FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAKOM: tržište elektroničkih komunikacija u trećem tromjesečju

Autor: nbrc
ZAGREB, 3. prosinca 2012. (Hina) - Tržište elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj u trećem su tromjesečju ove godine obilježili povećanje broja odlaznih minuta u pokretnoj mreži, pad broja korisnika u nepokretnoj mreži te povećana potražnja za uslugama širokopojasnog pristupa internetu, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

Sezonski, odnosno utjecaj turističke sezone, u trećem je tromjesečju u odnosu na drugo tromjesečje značajno utjecao na tržište pokretnih mreža koje bilježi rast broja korisnika, broja odlaznih minuta i prihoda.

Po podacima HAKOM-a, broj korisnika u pokretnim je mrežama krajem rujna bio za 3,4 posto veći nego krajem lipnja, broj odlaznih minuta u trećem u odnosu na drugo tromjesečje povećan je za oko 9,5 posto, a prihodi su istodobno porasli za više od 17 posto.

No, podaci na godišnjoj razini, u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, pokazuju pad prihoda za oko 4 posto, uz istovremeno povećanje minuta od gotovo 16 posto.

Ta kretanja na godišnjoj razini u HAKOM-u tumače posljedicom tržišne utakmice, činjenicom da operatori u okviru tarifnih paketa korisnicima sve više nude uključene besplatne minute, što znači da su cijene u prosjeku pale.

Suprotno rastu tržišta pokretnih mreža, na tržištu nepokretnih mreža na godišnjoj se razini bilježi pad broja korisnika za 5,9 posto.

HT je i dalje zadržao vodeću poziciju s obzirom na ukupan broj korisnika telefonskih usluga u pokretnoj i nepokretnoj mreži, iako broj prenesenih brojeva i dalje raste. Na kraju trećeg tromjesečja u pokretnim mrežama bilo je 394.127, odnosno 4,8 posto više prenesenih brojeva u odnosu na drugo tromjesečje ove godine, a u nepokretnim mrežama taj broj je dosegnuo gotovo 700 tisuća, odnosno 6,6 posto, pokazuju podaci HAKOM-a.

Iako se većina prihoda na tržištu trenutno ostvaruje od telefonskih usluga, iz HAKOM-a ističu kako je proteklo razdoblje obilježila i veća potražnja za korištenjem usluge širokopojasnog pristupa internetu.

Sezonski se utjecaj odrazio i na pristup internetu putem pokretne mreže u kojima je broj priključaka dosegao 332.695, odnosno 11,6 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Posljedično je povećan i ukupan broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu i na kraju trećeg tromjesečja iznosi 1.250.827 priključaka, odnosno preko 29 posto u odnosu na ukupan broj stanovnika, navode iz HAKOM-a.

Operatori danas uobičajeno nude pakete usluga (objedinjene govorne, podatkovne i televizijske usluge) te se može očekivati povećanje broja korisnika paketa, kao i ponuda operatora, procjenjuju u HAKOM-u.

Na kraju rujna ukupan broj korisnika paketa iznosio je 311.920, što je više od jedne trećine ukupnog broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu. U skladu s ovim trendom raste i broj korisnika koji koriste uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade, te se broj korisnika IPTV-a povećao za oko 1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙