FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eurozona suočena s najdubljom krizom od prve polovine 2009. - Markit

Autor: vmom
LONDON, 22. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Gospodarstvo eurozone na putu je da zabilježi najslabije tromjesečje od najtežih dana u prvoj polovini 2009. godine, pod pritiskom ubrzanog pada aktivnosti u sektoru uslužnih djelatnosti, pokazalo je u četvrtak preliminarno izvješće istraživačke tvrtke Markit.

Markitov ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća sektor proizvodnje i usluga u 17-članoj eurozoni, u studenome je iznosio 45,8 bodova, čime je neznatno poboljšan u odnosu na 45,7 bodova u listopadu, stoji u priopćenju londonske tvrtke za prikupljanje i obradu podataka.

I dalje se tako drži ispod razine od 50 bodova, u području pada aktivnosti. Eurozona tako bilježi pad već 15 mjeseci zaredom, uz izuzetak siječnja kada su blago uvećane, napominju u Markitu.

Pritom je tempo pada aktivnosti u industrijskom sektoru donekle usporio dok je u uslužnom sektoru ubrzao u sektoru usluga, sažimaju rezultate u Markitu.

PMI za sektor industrije u studenome je tako uvećan na 46,2 boda, sa 45,4 boda u listopadu, te je na najvišoj razini od ožujka.

S druge strane, PMI u sektoru usluga smanjen je na 45,7 bodova, sa 46 boda u prethodnom mjesecu, i trenutno je na najnižoj razini od srpnja 2009. godine.

Za kompanije u sektoru usluga, poput banaka i hotela, koje čine najveći dio gospodarstva, studeni je bio izrazito težak mjesec, obilježen između ostalog i pojačanim otpuštanjima.

"U gospodarstvu eurozone stanje se nastavlja pogoršavati alarmantnim tempom, i na putu je najdublje krize od sredine 2009.", zaključio je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

"U posljednjem ovogodišnjem tromjesečju pad BDP-a mogao bi iznositi čak 0,5 posto", dodao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙