FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hillary Clinton 38. put u Europi

Autor: vrad
WASHINGTON, 2. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Hillary Clinton počinje u ponedjeljak svoje 38. putovanje u Europu otkako je na toj dužnosti, na kojemu će u središtu pozornosti biti sjednica ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

Clinton, koja u siječnju odlazi iz State Departmenta istaknula je u četvrtak navečer, prije nego li je u nedjelju poslijepodne otputovala iz Washingtona, "važnost koju mi (Sjedinjene Države) dajemo vezama" s Europom.

Pozvala je europske čelnike da se dogovore o rješavanju krize eura, istaknuvši da o njima ovisi oporavak svjetskog gospodarstva.

Američka ministrica vanjskih poslova odgovorila je i na kritike da se SAD predsjednika Baracka Obame okreće od Europe i Bliskog istoka prema Aziji i Pacifiku. "Ne okrećemo se od Europe prema Aziji. Naprotiv, želimo da Europa zajedno s nama više sudjeluje u Aziji", obrazložila je Clinton.

No ovo novo petodnevno putovanje po Europi bit će u ponedjeljak posvećeno Češkoj, u utorak i u srijedu NATO-u, a u četvrtak Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Dublinu, prije zadnje postaje u petak u Belfastu.

U Bruxellesu će ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a izraziti svoju solidarnost s Turskom gdje savez kani rasporediti rakete Patriot uz granicu sa Sirijom. Ministri će raspravljati i o promjenama u sirijskom sukobu pošto je Clinton najavila da se SAD sprema više pomagati pobunjenicima.

Nakon sjednice OESS-a u Dublinu u četvrtak, državna tajnica će nekoliko sati provesti u Belfastu gdje će "ponoviti zalaganje Amerike za naprednu i mirnu Sjevernu Irsku", objavio je State Department.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙