FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington želi nastaviti konstruktivne odnose s Pekingom

Autor: vrad
WASHINGTON, 15. studenog 2012. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države su u četvrtak izrazile spremnost da nastave konstruktivne odnose s Kinom koja je dobila novog čelnika, u času kada se dvije svjetske velesile nadmeću u ambicijama na području Azije i Tihog oceana.

"Mislim da smo stvorili mehanizme koji nam omogućuju produktivne i konstruktivne odnose i želimo surađivati s novim čelnicima u Pekingu", reagirao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Thomas Donilon na simpoziju u Washingtonu.

Xi Jinping je zamijenio Hua Jintaa na mjestu predsjednika Kineske komunističke partije i, time, Kine, autoritarne svjetske sile koja je u jeku promjena i koju treba reformirati i ozdraviti od galopirajuće korupcije što joj prijeti.

"Jako smo dobro surađivali s prethodnom ekipom čelnika i očekujemo suradnju s novim kineskim vodstvom (...) Opredijelili smo se za izgradnju partnerske suradnje s Kinom", naglasio je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Mark Toner.

SAD i Kina imaju mnoga sporna pitanja, napose na polju gospodarstva, ljudskih prava i sukoba u Siriji, ali i slična stajališta kao što je ono o iranskom nuklearnom programu.

Vlada predsjednika Baracka Obame smatra Aziju i Pacifik "stožerom" svoje diplomacije - nakon desetljeća sukoba u Iraku i u Afganistanu - i želi na tom području osnažiti svoje diplomatske i vojne snage.

Washington želi neutralizirati utjecaj Pekinga koji ima teritorijalne sporove sa susjednim Japanom i sa zemljama jugoistočne Azije zbog otoka u Kineskome moru, čime ugrožava sigurnost međunarodnih pomorskih puteva.

Američka diplomacija redovito ističe da Kinu smatra "gospodarskim suparnikom, a ne strateškim neprijateljem".

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙