FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington traži od Ruande da se pobunjenici povuku iz Gome

Autor: mtro
WASHINGTON, 20. studenog 2012. (Hina/AFP) - Američka diplomacija je u utorak osudila pobunjeničko zauzimanje Gome, na istoku Demokratske Republike Kongo i zatražila od susjedne Ruande, optužene da podržava pobunjenika, da doprinese njihovom povlačenju iz tog grada.

"Osuđujemo ofenzivu pobunjenika iz M23 i činjenicu da su zauzeli Gomu, što je kršenje suvereniteta Demokratske Republike Kongo. Mislimo da Ruanda mora upotrijebiti svoj utjecaj i demilitarizirati situaciju, potaknuti M23 na povlačenje", reagirala je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Pobunjenici iz M23 su u utorak ušli u Gomu, glavni grad pokrajine Sjevernog Kivua u Demokratskoj Republici Kongu, gdje se od proljeća bore protiv vojske DR Konga. Goma se nalazi na granici Konga i Ruande. Kinshasa i UN optužuju Kigali da podržava M23.

SAD, dugogodišnji saveznik Ruande predsjednika Paula Kagamea je ovog ljeta počeo rušiti veze s Kigalijem, smanjio je skromnu vojnu pomoć i sve otvorenije optužuje Ruandu da podržava M23, što Kigali demantira.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙