FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezavršena osnovna škola najveći problem u provedbi mjera za zapošljavanje Roma

Autor: smar
ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 4428 nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine, od toga je 48 posto žena, više od pola su mlade osobe do 35 godine, a uglavnom se radi o osobama koje nemaju završenu osnovnu školu što i predstavlja glavnu prepreku da se poduzmu mjere u njihovom zapošljavanju.

"Oko 70 posto Roma koji su nezaposleni nemaju završenu osnovnu školu", istaknula je Aleksandra Štengl iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u sklopu danas održanog okruglog stola "Diskriminacija Roma pri zapošljavanju".

To što nemaju završenu osnovnu školu je najveća prepreka za njihovo uključivanje u obrazovne programe za potrebe tržišta rada, upozorila je dodavši da ih se najviše zapošljava kroz programe javnih radova.

Naglasila je da se pripadnici romske nacionalne manjine dugo zadržavaju u evidenciji Zavoda, te da ih je više od tri godine nezaposleno 35 posto.

Govoreći o regionalnoj strukturi nezaposlenosti, rekla je da je najveći broj nezaposlenih Roma evidentiran u Osječko-baranjskoj i Međimurskoj županiji, 984 odnosno 970.

Na otvorenom tržištu rada, istaknula je, u prvih šest mjeseci ove godine zaposleno je 107 Roma. Najviše se zapošljavaju oni koji imaju završenu osnovnu školu u dobnoj skupini od 20 do 25 godina, a najviše ih se zaposlilo na području Osječko-baranjske županije, Zagreba i Zagrebačke županije, Primorsko-goranske, Istarske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Štengl je istaknula da su aktivnim mjerama zapošljavanja u ovoj godini bila obuhvaćena 624 Roma, a 21 je bio uključen u obrazovne programe Zavoda.

Maja Šukelj iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina istaknula je kako jučer usvojena nova Nacionalna strategija za uključivanje Roma od 2013-2020. godine, zadržava širi okvir nacionalnog programa za Rome - obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravstvo, uključivanje Roma u društveni i kulturni život, statusna rješenja i socijalnu skrb.

Naglasila je da je poseban fokus u Strategiji stavljen na unapređenja sustava prikupljanja podataka i na uspostavu kvalitetnog sustava monitoringa te da su u strategiju ugrađeni mehanizmi evaluacije i redovite revizije.

"Na području zapošljavanja naglasak je u Strategiji stavljen na uključivanje u tržište rada, zapošljavanje mladih, žena i dugotrajno nezaposlenih osoba, poticanje samozapošljavanja i jačanje kapaciteta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje", dodala je.

Šukelj je izrazila nadu da će uskoro Akcijskim planom koji prati Strategiju uspjeti pokriti i područje mikrofinanciranja - poticanje zapošljavanja i otvaranje obrta Roma.

Okrugli stol organizirao je Centar za mirovne studije u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom pučkog pravobranitelja i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

(Hina) xsmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙