FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte zakočio strah od američke fiskalne krize

Autor: mkuz
LONDON, 30. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima budući da je zastoj u pregovorima o američkom proračunu koji bi trebali otkloniti prijetnju fiskalne krize prigušio izglede za potražnju u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala skoro nepromijenjena, na 110,66 dolara. Nije se značajnije mijenjala ni na američkom tržištu, pa se barelom trgovalo po cijeni od 87,97 dolara.

Čelnik republikanaca u američkom Kongresu John Boehner jučer je kazao da nije postignut značajniji pomak u pregovorima koji bi trebali otkloniti automatsko povećanje poreza i smanjenje potrošnje u ukupnom iznosu 600 milijardi dolara od kraja ove i početka iduće godine.

Gospodarstvenici strahuju da bi američko gospodarstvo moglo uroniti u recesiju ako ne bude postignut dogovor o deficitu i dugu, što bi uzdrmalo i svjetsko gospodarstvo, uz snažan pad potražnje za energijom.

"Čini se da nije postignut značajni pomak u pregovorima o američkom proračunu, što je potaknulo dobitonosne prodaje, posebno s obzirom na činjenicu da se naftom trguje u gornjem dijelu cjenovnog raspona", kazao je analitičar frankfurtskog Commerzbanka Carsten Fritsch.

"Bude li fiskalna kriza izbjegnuta, cijene bi trebale rasti, ali na londonskom će tržištu vjerojatno će se zadržati u sadašnjem rasponu od 108 do 115 dolara po barelu", zaključuje Fritsch.

Strah od proračunske krize u SAD-u potisnuo je u drugi plan napetosti na Bliskom istoku, koje su poduprle cijene nafte na početku trgovanja na londonskom tržištu. OČekuje se da će egipatski parlament na čelu s islamistima danas dovršiti rad na ustavu i time dokončati političku krizu koja je eruptirala kada je početkom tjedna predsjednik Muhamed Mursi preuzeo ogromne nove ovlasti.

Analitičari procjenjuju da previranja u Egiptu vjerojatno neće značajnije utjecati na izvoz nafte iz bliskoistočne regije ali tržište nije sklono u potpunosti isključiti mogućnost rizik po opskrbu iz regije gdje se proizvodi trećina svjetske nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 107,46 dolara, što znači da je bila 47 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙