FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban pozvao Izraelce i Palestince da ožive mirovni proces

Autor: vrad
NEW YORK, 29. studenog 2012. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon svečano je zatražio od palestinskih i izraelskih čelnika da "ožive mirovni proces" koji je zapao u slijepu ulicu.

Poziv je uputio nekoliko sati uoči glasovanja u Općoj skupštini UN-a koja Palestini treba dodijeliti status zemlje promatrača nečlanice UN-a.

"Sada nam trebaju politička volja i odvažnost", rekao je Ban obraćajući se Odboru za neotuđiva prava palestinskog naroda, u nazočnosti palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

"Obnova važnih pregovora jedini je način da se riješe neriješena pitanja" između Palestinske samouprave i Izraela radi postizanja dogovora o miru, rekao je. Ti su pregovori već dvije godine na mrtvoj točki.

Ban je usto ponovo osudio napade na Izrael iz Gaze i izraelsko naseljavanje na Zapadnoj obali. "Nastavak gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali, pa i u istočnom Jeruzalemu, kršenje je međunarodnoga prava i te aktivnosti moraju prestati", upozorio je.

Odbor je u četvrtak obilježavao Dan solidarnosti s palestinskim narodom koji se održava na dan kada je 1947. UN donio plan podjele mandatske Palestine na židovsku i arapsku državu.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙