FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Monti pozvao Morsija da se zauzme za primirje

Autor: vrad
RIM, 16. studenog 2012. (Hina/AFP) - Predsjednik talijanske vlade Mario Monti zatražio je u petak od Mohameda Morsija da preuzme "aktivnu ulogu" u postizanju primirja između Izraela i Gaze, što je egipatski predsjednik dočekao s odobravanjem, ističe se u priopćenju egipatske vlade.

Morsi je tijekom poslijepodneva nazvao predsjednika talijanske vlade. U tom "dugom i srdačnom razgovoru" dvojica državnika su izrazila "veliku zabrinutost" i nadu da će strane postići primirje što je brže moguće i tako prekinuti sukobe i omogućiti obnovu dijaloga Izraelaca i Palestinaca i mirovne pregovore".

Egipatski predsjednik je, po priopćenju, "s odobravanjem dočekao zahtjev predsjednika Montija da preuzme aktivnu ulogu radi što bržeg postizanja dogovora o primirju". Usto je kazao kako je "siguran da će Italija imati važno mjesto u obnovi izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, zahvaljujući svojim optimalnim vezama s objema stranama".

Od srijede su poginula 23 Palestinca a više od 230 je ranjeno u gotovo 500 izraelskih zračnih napada. U ispaljivanju 280 raketa iz Gaze na Izrael poginulo je troje ljudi.

Izraelska vojska je u petak pojačala pripreme za eventualnu kopnenu operaciju u Gazi, nakon zračnih napada na palestinsko područje pod kontrolom Hamasa u zadnja tri dana.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙