FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska pozdravlja dogovor o prekidu vate u Pojasu Gaze i Izraelu

Autor: nkot
ZAGREB, 22. studenog 2012. (Hina) - Republika Hrvatska dogovor o prekidu vatre i stupanje na snagu primirja u Pojasu Gaze i Izraelu, koji su u srijedu navečer sklopili Izrael i predstavnici palestinskog pokreta Hamas, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"Republika Hrvatska pridružuje se stavovima EU i u potpunosti cijeni napore svih koji su se založili u posredovanju oko postizanja primirja, kojim je spriječena daljnja eskalacija krize. Istovremeno, izražavamo nadu da će ovo primirje biti poštovano te da će otvoriti prostor mirovnom procesu kao jedinom dugotrajnom jamstvu mira i sigurnosti u regiji", stoji u priopćenju.

Prekid vatre u Pojasu Gaze koji su u srijedu navečer sklopili Izrael i palestinski radikalni pokret Hamas, u četvrtak ujutro uglavnom se poštuje, nakon osmodnevnog sukoba u kojemu je život izgubilo najmanje 162 Palestinaca i petero Izraelaca.

Postignut nakon diplomatskih napora sa svih strana, posebice Egipta i SAD-a, prekid vatre je stupio na snagu, piše u tekstu sporazuma koji je u Kairu objavio šef egipatske diplomacije Muhamed Kamel Amr pored američke kolegice Hillary Clinton.

Ipak, i nakon početka primirja nekoliko je raketa iz Pojasa Gaze palo na nenaseljena područja u južnom Izraelu, priopćila je izraelska policija. U Gazi su očevici rekli da se nakon početka prekida vatre čula snažna eksplozija. U tim incidentima nije bilo žrtava, ali na objema stranama i dalje vlada veliko nepovjerenje.

U Pojasu Gaze, izmučenom s osam dana neprekidnih izraelskih zračnih napada, neposredno nakon početka primjene prekida vatre počela je proslava.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je Izrael i Hamas da "djeluju ozbiljno" na održavanju prekida vatre, u izjavi 15 članova Vijeća, prvoj službenoj od početka sukoba.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙