FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog ulaska Hrvatske u EU BiH očekuje jači priliv ilegalnih migranata

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. studenog 2012.(Hina) - Očekivanim ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije Bosna i Hercegovina će se suočiti s pojačanim prilivom ilegalnih migranata s afroazijskog područja koji se preko jugoistoka kontinenta pokušavaju prebaciti do neke od država članica EU, ocijenio je u četvrtak u Sarajevu Dragan Mektić, ravnatelj Službe za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Sudjelujući na radnom sastanku o kreiranju i vođenju migracijske politike EU i država koje žele postati njene članice, Mektić je podsjetio kako je u proteklim godinama već zabilježen porast broja ilegalnih migranata i to posebice iz Afganistana, Iraka, Somalije i Sudana.

Procjenjuje se kako priliv ovih migranata za sada nije ugrozio sigurnost, no Mektić je ipak upozorio na činjenicu da u ovom trenutku samo u Srbiji boravi oko deset tisuća ilegalnih migranata koji se pokušavaju domoći EU.

"Jasno nam je da će ulaskom susjedne Hrvatske u EU zanimanje za rutu preko naše zemlje biti povećano i da će to postati najveći izazov Službe za poslove sa strancima od njezina osnutka", kazao je Mektić pozvavši na što bližu suradnju sličnih službi svih država regije jer niti jedna od njih problem ilegalnih migracije ne može sama riješiti.

Bosna i Hercegovina od četvrtak je postala 34. punopravna članica Konferencije glavnih ravnatelja imigracijskih službi (GDISC), o čemu su sporazum u Sarajevu potpisali Metić i Monika Wendleby, voditeljica Odjela za europsku i međunarodnu suradnju Imigracijske službe Švedske koja trenutačno predsjedava GDISC-om.

U regiji su članice GDISC-a još samo Hrvatska i Makedonija.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙