FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri iz vlade Federacije BiH optužili premijera za bahatost

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. studenog 2012.(Hina) - Osam ministara u vladi Federacije Bosne i Hercegovine, koji čine polovicu njezina sastava, optužili su u četvrtak entitetskog premijera Nermina Nikšića da djeluje prouustavno i protuzakonito samostalno donoseći odluke za koje je nadležna vlada.

Također su ocijenili kako iza toga stoje pokušaji Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da dodatno zaoštri postojeću političku krizu prouzročenu odlukom iz lipnja o raskidu koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA), Hrvatskom strankom prava (HSP) i Narodnom strankom Radom za boljitak" (NSRzB).

"Ukoliko premijer nastaviti djelovati protuzakonito i blokirati rad vlade ja kao njegov zamjenik imam sve ovlasti sazvati vladu i osigurati da ona nastavi funkcionirati", izjavio je novinarima u Sarajevu federalni dopremijer Jerko Ivanković-Lijanović.

On i još sedam ministara iz SDA, HSP i NSRzB ustvrdili su kako je Nikšić odgovoran jer je od lipnja samovoljno donio niz protuzakonitih odluka što je kulminiralo njegovom odlukom da bez suglasnosti vlade u srijedu federalnom parlamentu uputi prijedlog proračuna za 2013. godinu obrazloživši to konstatacijom kako vlada nije mogla zasjedati.

Ministri iz tri stranke nisu željeli sudjelovati na sjednici vlade sve dok Nikšić ne povuče odluku o produženju mandata uprave Razvojne banke FBiH za koju također smatraju da je protuzakonita, dok je premijer takve optužbe odbacio te je u srijedu najavio samostalno slanje prijedloga proračuna u parlament s obrazloženjem da se s tim ne može čekati.

"SDP kod građana želi stvoriti dojam o izvanrednom stanju ili o neposrednoj ratnoj opasnosti", kazao je novinarima potpredsjednik SDA i ministar za izbjeglice Adil Osmanović dodajući kako ministri iz tri stranke odlučno odbijaju insinuacije o tome da blokiraju usvajanje proračuna.

Sukob SDP-a sa SDA, HSP i NSRzB kulminirao je kada je Nikšić krajem listopada poništio odluku Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH o razrješenju direktora Ramiza Džaferovića i produžio mu mandat bez suglasnosti vlade iako za to nije imao zakonsko uporište.

"Razumijemo potrebu da se imenuje privatni direktor neke banke kako bi se zadovoljile neke potrebe. To bi vjerojatno želio i svaki građanin, no kako to nije dopušteno građanima nije ni premijeru", kazao je Ivanković-Lijanović sugerirajući kako se SDP odlučio po svaku cijenu zadržati nadzor nad Razvojnom bankom i nad njenom politikom plasiranja povoljnih kredita.

Osmanović je to opisao kao dokaz "bahate i nedgovorne politike" kojom SDP pokušava voditi državu i Federaciju BiH.

Najavio je kako će, unatoč sadašnjoj krizi, ministri iz SDA, HSP i NSRzB nastaviti raditi svoj posao, a od premijera očekuju da napokon počne poštovati ustav i zakone.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙