FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Zvučni vodič kroz Grad Zagreb za slijepe osobe

Autor: smar
ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - U okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom danas je predstavljen Zvučni vodič kroz Grad Zagreb za slijepe osobe te je dodijeljeno šest GPS prijemnika slijepim osobama.

Zvučni vodič je digitalna karta Zagreba koja se koristi pomoću GPS navigacije, objasnio je u prostorijama Udruge slijepih Zagreb (USZ) predstavnik tvrtke Tiflo globus d.o.o. iz Čakovca Zlatko Sobočan, dodavši kako se radi o prvom takvom realiziranom projektu u Hrvatskoj.

Naglasio je kako je korištenje Zvučnog vodiča moguće s GPS antenom - prijemnikom koji se odlikuje visokom preciznošću te ima odstupanje od 0,5 do 1,8 metara, što je, istaknuo je, za osobu koje se njime služi, dovoljno da se snađe u svakom prostoru. Dizajniran je da se može koristiti uz bilo koji uređaj, a najčešće uz Symbian telefone kojim se inače koriste slijepe osobe.

Navigacija radi uz pomoć aplikacije Loadstone GPS koja je besplatna i instalira se na mobitel. Osim što su definirani orijentiri koji predstavljaju tramvajska stajališta, križanja i ulaze u zgrade, u sustav su unesene trase i oznake koje tim orijentirima daju značenje, primjerice treba li negdje skrenuti lijevo ili desno, pojasnio je Sobočan.

Zvučni vodič obuhvaća i prometna sredstva, znamenitosti, te ustanove za slijepe osobe. "Na taj način se možete kretati Zagrebom i kad se približite nekom mjestu, možete znati gdje je", kazao je, napomenuvši kako tehnika kretanja navigacijom nije samostalna tehnika, već se koristi u kombinaciji kretanja uz pomoć štapa ili psa vodiča.

Tajnik USZ-a Goran Denis Tomašković naglasio je da je prednost ovog sustava u tome da osoba koja ga koristi može dodavati dodatne oznake u sustav, poput, primjerice visine stubišta neke zgrade ili treba li skrenuti negdje lijevo ili desno, te svoje podatke izmjenjivati s drugim korisnicima tog sustava.

"Mislim da je to revolucionaran uređaj koji slijepim osobama pruža slobodu", ocijenila je predsjednica Lions kluba Grič Jasminka Perković koja je dodijelila šest GPS prijemnika slijepim osobama koji su pribavljeni zahvaljujući akcijama te humanitarne organizacije.

Zvučni vodič kroz Grad Zagreb za slijepe osobe realiziran je uz financiranje Grada Zagreba, kao dio projekta Grad Zagreb – pristupačan osobama s invaliditetom, u suradnji s Udrugom slijepih i tvrtkom Tiflo globus d.o.o. iz Čakovca, koja je izradila vodič.

(Hina) xsmar ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙