FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt Povećanja kapaciteta hrvatskih udruga za korištenje pristupa informacijama

Autor: lbak
ZAGREB, 19. studenog 2012. (Hina) - Projekt Povećanje kapaciteta hrvatskih udruga za korištenje pristupa informacijama, kojem je cilj poboljšanje kapaciteta nevladinih udruga za praćenje provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama, predstavljen je danas u Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Projekt Povećanje kapaciteta hrvatskih udruga za korištenje pristupa informacijama ("Increase the capacity of Croatian NGOs to use access to information") u Hrvatskoj će provoditi Expert forum iz Rumunjske, a financira ga Britansko veleposlanstvo u Zagrebu, priopćeno je danas iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravko Bilić istaknuo je da je cilj projekta poboljšanje kapaciteta nevladinih udruga za praćenje provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama kojima će Agencija za zaštitu osobnih podataka, u suradnji s Expert forumom, organiziranim aktivnostima kao što su edukacije i radionice omogućiti kvalitetnu i svrhovitu upotrebu Zakona o pravu na pristup informacijama, kako bi civilno društvo moglo što uspješnije nadzirati rad tijela javne vlasti, utjecati na njihov rad i zajednički sudjelovati u borbi protiv korupcije. Najavio je pet edukacija (Split, Dubrovnik, Zagreb, Pula, Osijek) na koje će biti pozvane nevladine udruge i predstavnici tijela javne vlasti, a prve će se održati u Splitu i Dubrovniku.

Bilić je dodao da Agencija kontinuirano održava i edukacije "Zaštita osobnih podataka i pravo na pristup informacijama" u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) u svim Županijskim središtima HGK s ciljem olakšavanja svakodnevnog rada građana koji imaju obvezu postupanja sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka i Zakonu o pravu na pristup informacijama, a posebno kada su u pitanju službenici za informiranje i službenici za zaštitu osobnih podataka.

"Cilj nam je educirati 300 sudionika do kraja ove godine i s edukacijama nastaviti početkom 2013.", dodao je Bilić.

"Cilj projekta je treniranje NVO za korištenje Zakona o pravu na pristup informacijama s ciljem dobivanja informacija koje se nalaze u posjedu javnopravnih tijela, a koje mogu kasnije biti iskorištene za izradu kvalitetnijih dokumenata", rekla je voditeljica projekta Laura Stefan dodavši da će projekt također izroditi vodič za primjenu Zakona koji će biti posebno važan ako izmjene i dopune Zakona budu usvojene prije kraja godine.

(Hina) pp/xlbak yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙