FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ankara priznala kontakte s Izraelom u vezi krize u Gazi

Autor: mtro
ANKARA, 25. studenog 2012. (Hina/AFP) - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu priznao je u nedjelju da je Turska kontaktirala Izrael radi okončanja nasilja u Gazi, što je suprotno njezinoj odluci o zamrzavanju diplomatskih odnosa sa židovskom državom.

U pitanju tijekom razgovora na televiziji o tim kontaktima Davutoglu je rekao da "ako se radi o sprječavanju krvoprolića u ratnim uvjetima, sastaje se sa svima, te da u tome nema ništa lošega".

"U procesu oko Gaze, Izrael je razmijenio gledišta s Turskom preko kanala ministarstva vanjskih poslova i tajnih službi", nastavio je ministar, prenosi agencija Anadolija.

Davutoglu je naglasio da te razmjene stajališta ne znače nastavak dijaloga između dviju zemalja, prekinutog 2010. kada je izraelska vojska napala turski brod koji je prevozio humanitarnu pomoć Gazi, pri čemu je poginulo devet Turaka.

Davutoglu je ponovio da za uspostavu dijaloga, Izrael mora prihvatiti uvjete Ankare nakon napada na brod Mavi Marmara, a to su isprike i odštete, što je do sada Izrael odbijao.

Turski tisak posljednjih je dana špekulirao o mogućnosti susreta zamjenika turskog ministra vanjskih poslova Feriduna Sinirlioglua i savjetnika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

U neprijateljstvima izraelske vojske i palestinskih oružanih skupina iz Pojasa Gaze od 14. do 21. studenoga poginulo je 166 Palestinaca i šest Izraelaca, s obje strane većinom civila.

(Hina) xtm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙