FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kurdski zatvorenici završili štrajk glađu

Autor: mtro
ANKARA, 18. studenog 2012. (Hina/AFP) - Pozivom kurdskog vođe Abdulaha Ocalana završen je štrajk glađu kurdskih zatvorenika diljem Turske koji je trajao 68 dana, rekao je jedan predstavnik zatvorenika za prokurdsku agenciju Firatnews.

"Na poziv Abdulaha Ocalana 18. studenoga završavamo našu akciju", rekao je taj izvor iz zatvora, prenosi agencija.

Povijesni čelnik Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja vodi oružanu borbu protiv turskih snaga od 1984., u subotu je pozvao iz zatvora na prekid akcije koju provodi više od 700 zatvorenika.

Pisanu izjavu vođe PKK-a objavio je njegov brat Mehmet, koji ga je posjetio u zatvoru.

U dokumentu Ocalan ističe da je štrajk glađu vrlo važan i da je njihova akcija postigla svrhu, te da on želi da bez oklijevanja prekinu štrajk.

Turska islamsko-konzervativna vlada u utorak je pokušala zaustaviti taj val prosvjeda i predložila nacrt zakona prema kojem bi se Kurdi na sudovima mogli braniti na materinjem jeziku.

Kurdski aktivisti tu su mjeru ocijenili nedovoljnom i zahtijevaju prekid izolacije Ocalana koji od 1999. izdržava doživotnu zatvorsku kaznu.

Štrajk glađu je počeo 12. rujna i pratile su ga stotine zatvorenika koji su iza rešetaka završili zbog veza sa separatistima iz PKK-a.

(Hina) xtm ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙