FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi rast prometa u talijanskoj maloprodaji u rujnuo

Autor: mkuz
RIM, 23. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Promet u talijanskoj maloprodaji porastao je u rujnu 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec dok je na godišnjoj smanjen 1,7 posto, pokazali su u petak objavljeni podaci talijanskog statističkog ureda ISTAT-a.

U kolovozu i srpnju promet je na mjesečnoj razini stagnirao, pokazuju podaci ISTAT-a.

U segmentu prehrambenih proizvoda prodaja je u rujnu porasla 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec dok je u segmentu neprehrambenih proizvoda stagnirala.

Na godišnjoj je razini promet u maloprodaji pao 1,7 posto, čime se trend njegova smanjenja na godišnjoj razini nastavlja šesti mjesec zaredom.

Podaci nisu prilagođeni za inflaciju potrošačkih cijena, koja je u rujnu iznosila 3,2 posto, što navodi na zaključak da je pad na godišnjoj razini prilagođen za inflaciju bio puno izraženiji.

U devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom promet je smanjen također za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Kronično slabu potrošnju u Italiji ove su godine dodatno zakočili rastuća nezaposlenost, stagnacija plaća i viši porezi usmjereni na konsolidaciju javnih financija.

Procjenjuje se da će se ove godine talijansko gospodarstvo smanjiti oko 2,5 posto, dok bi u idućoj godini njegov pad trebao usporiti.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙