FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte balansiraju između ohrabrenja iz Kine i zabrinutosti zbog SAD-a

Autor: mkuz
LONDON, 9. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na londonskom tržištu iznad razine od 107 dolara po barelu budući da je zabrinutost za američke javne financije i njihov utjecaj na naftnu potražnju poništila pozitivan utjecaj najnovijih podataka iz Kine.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu spustila se na 106,77 dolara da bi naknadno ponovo porasla, te se oko podneva barelom trgovalo po 107,26 dolara, odnosno po gotovo istoj cijeni kao i dan ranije u vrijeme zatvaranja burzi. Cijena mu je ostala gotovo nepromijenjena i na američkom tržištu i iznosila je 85,00 dolara, nakon što se nakratko spustio na 84,81 dolar.

Sjedinjene Države mogle bi kliznuti u recesiju ukoliko ne zastupnici u Kongresu ne postignu kompromisno rješenje o smanjenju deficita prije automatskog stupanja na snagu propisa koji bi ga trebali smanjiti istodobnim povećanjem poreza i smanjenjem javne potrošnje. Na kocki je gotovo 600 milijardi dolara raznih oblika državne potpore američkom gospodarstvu.

"Ulagače muči hoće li Bijela kuća i Kongres postići dogovor o smanjenju američkog deficita. Temeljni faktori variraju i cijene nafte trenutno su izložene snažnom pritisku u smjeru pada, s obzirom na slabe prognoze potražnje", rekao je Victor Shum iz singapurskog IHS Purvin i Gertza.

Dodatni je problem i limit zaduživanja koji Kongres mora podići kako bi vlada mogla uredno servisirati svoje obveze.

"Financijska tržišta ne mogu se vratiti u normalu sve dok je Wall Street fiksiran na moguće posljedice fiskalne krize", tumači u bilješci Tim Waterer iz CMC Marketsa.

S druge strane Atlantika predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao je da banka više neće pomagati Grčkoj u rješavanju problema s financiranjem, sugerirajući da kriza u eurozoni ni u kom slučaju nije završena.

Potporu naftnim tržištima pružili su podaci iz drugog po veličini potrošača nafte u svijetu Kine, koji su pokazali da su industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji u listopadu blago premašili očekivanja. Podaci su dodatno potvrdili ocjene o cikličkom oporavku u prošlom mjesecu, nakon sporog rasta u trećem tromjesečju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 104,58 dolara, što znači da je bila 2,29 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙