FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 22. studenog

Autor: tper
ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 22. studenog.

ZAGREB - U Banskim dvorima održat će se drugi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama. Prvi je sastanak pregovaračkih odbora održan 16. studenoga i time su počeli pregovori o sklapanju novog TKU-a, a nakon što je Vlada otkazala postojeći TKU, koji se sada nalazi u produženoj primjeni koja će vrijediti do 21. prosinca. Vlada sindikatima javnih službi nudi isti model kolektivnog ugovora kakav je ranije potpisala sa sindikatima državnih službi - sličan ili potpuno jednak TKU koji bi regulirao temeljne odnose u sustavu plaća i cijeni rada u iduće četiri godine, a dodao bi se aneks po kojem bi javni službenici u ovoj i idućoj godini ostali bez božićnice, regresa, jubilarne nagrade bile bi za polovicu manje, te bi se smanjile naknade za prijevoz. Dio sindikata je već ljetos prihvatio Vladinu ponudu tijekom pregovora o izmjenama postojećeg TKU-a, a četiri sindikata Matice hrvatskih sindikata (znanosti, prosvjete i medicinskih sestara) ranije su najavili da ni sada neće prihvatiti Vladinu ponudu već će se protiv smanjenja materijalnih prava boriti prosvjedima, štrajkovima i sudskim tužbama. Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka, nakon koje su predviđene izjave za medije (14,00 sati, Banski dvori, Trg Sv. Marka 2).

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga sindikata organiziraju javni prosvjed pod nazivom "Živi zid za obranu radnih mjesta: posao i plaća, a ne burza!" koji će na Markovu trgu započeti točno u podne. Ta industrijska akcija, kako ističu iz dvije sindikalne središnjice, ciljana je na radnike u tvrtkama koje trenutno posluju s problemima. "Odlučni smo prosvjedom izraziti svoje neslaganje s pogubnim politikama i nesposobnim političarima koji nam opasno rade o glavi", poručuju organizatori prosvjeda. Sudionici prosvjeda okupit će se ispred Radničkog doma (Krešimivov trg 2) odakle će oko 11,15 organizirano krenuti prema Markovom trgu.

JASTREBARSKO - U Poduzetničkoj zoni Jalševec otvorit će se Podatkovni centar Jastrebarsko. Riječ je o multifunkcionalnom centru visoke tehnologije koji pruža iznimno visok stupanj sigurnosti korisnicima te prvom kompletnom "Business Continuity" i "Disaster Recovery” data centru u regiji, usklađenom s najvišim kvalitativnim, sigurnosnim i regulatornim certifikatima. Investicija je vrijedna 42 milijuna kuna, a Centar će zapošljavati 15 ljudi. Centar će, kako je najavljeno, otvoriti ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras koji će tom prigodom s gradonačelnikom Jastrebarskog Zvonimirom Novoselom potpisati ugovor o razvoju i sufinanciranju Poduzteničke zone Jalševec (12,30 sati, Poduzetnička zona Jalševec).

ZAGREB - Udruga hrvatskih putničkih agencija organizator je međunarodne konferencije "Održivo poslovanje za konkurentnost u turizmu", a ta je konferencija i dio proslave 20 godina postojanja udruge. Cilj konferencije je poticanje održivog razvoja turizma i primjena održivog poslovanja za unaprjeđenje konkurentnosti, a na njoj će sudjelovati predstavnici turističkih strukovnih udruga, hotelijera, turoperatora i turističkih agencija iz Hrvatske, zemalja regije i nekoliko zemalja EU. Uoči konferencije bit će održana konferencija za novinare (9,30 sati konferencija za novinare; 10,00 sati otvorenje međunarodne konferencije, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

dežurne urednice:

prije podne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙