FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova zgrada zavoda za zaštitu bilja i voćarstvo

Autor: dduk
ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Zavod za zaštitu bilja i Zavod za voćarstvo uselili su se u novu zgradu u zagrebačkim Remetama, a nove prostorije dvaju instituta otvorio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Zavod za zaštitu bilja i Zavod za voćarstvo djeluju u sklopu Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo i do sada su bili smješteni u Svetošimunskoj ulici pokraj Agronomskog fakulteta.

Pokusna postaja u Ulici Rim, gdje je obnovljena stara i izgrađena nova zgrada, koristi se od 1947. godine.

Sredstva za izgradnju osigurana su zajmom Svjetske banke u sklopu projekta 'Pravno i institucionalno usklađivanje u području poljoprivrede s pravnom stečevinom EU-a' u kojem su sudjelovali Svjetska banka i Ministarstvo poljoprivrede.

Odluka o gradnji donesena je 2004. godine, kada je odlučeno da se u sklopu rješavanja nedostatka prostora Zavoda za zaštitu bilja riješi i prostor za poslovanje Zavoda za voćarstvo koji je osnovan 2001. godine. Gradnja je počela 2009. godine, a izvođači radova bili su Lavčević i Teh-gradnja.

Cijena izgradnje i kompletnog opremanja zgrade je 45 milijuna kuna.

Površina nove zgrade je 3.200 četvornih metara od čega se najveći dio prostora odnosi na laboratorije, laboratorijske pomoćne prostorije, biokomore i hladnjače.

Otvarajući nove i obnovljene prostorije, ministar Jakovina rekao je da će djelatnici Zavoda za zaštitu bilja i Zavoda za voćarstvo imati bolje uvjete za stručni i znanstveni rad u području zaštite bilja i voćarske proizvodnje, a to je, kako je rekao, hrvatskoj poljoprivredi potrebnije nego ikad.

Napomenuo je da je za hrvatske uvjete, izgradnja novih prostora i obnova starih realizirana dosta brzo.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙