FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 20. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BRUXELLES

Europska komisija primila je u utorak na znanje presudu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i pozvala Hrvatsku da nastavi borbu protiv korupcije na svim razinama. "Komisija je primila na znanje presudu u korupcijskim slučajevima Ina-Mol i Hypo Bank u koje je uključen bivši premijer Ivo Sanader. Borba protiv korupcije jedan je od kamena temeljaca vladavine prava u bilo kojoj zemlji. Hrvatska je napravila veliki napredak u tom području, sa solidnim pravnim okvirom i institucijama. Komisija poziva Hrvatsku da nastavi borbu protiv korupcije na svim razinama, uključujući i najvišu, te da nastavi graditi održive rezultate u tom području", rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. Bivši premijer Ivo Sanader proglašen je u utorak krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje mita u slučaju Ina-Mol te je nepravomoćnom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.

SARAJEVO

Osuđujuća presuda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u utorak je najvažnija vijest za sve značajnije elektroničke medije u Bosni i Hercegovini. BH Radio 1 i TV BiH (BHRT) u prvim vijestima ističu kako je zagrebački Županijski sud procijenio da je Sanader kriv za ratno profiterstvo i primanje mita. TV Federacije BiH konstatira kako je Sanader presudu primio mirno, no ističe i kako je on osuđen na deset godina zatvora, a tu činjenicu na svojim internetskim stranicama u naslovu navodi i "Dnevni avaz". U prvim komentarima čitatelja, koji su se mogli pročitati uz ovu vijest na "Avazovoj" internetskoj stranici, stoji kako je ovime "Hrvatska dokazala da je prava država" te kako bi se i u BiH napokon morali ugledati na taj primjer.

JERUZALEM

Izrael je odlučio privremeno odgoditi kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze kako bi egipatskim vlastima dao šansu dogovoriti primirje između Izraela i Hamasa, najavljeno je u utorak kada u regiju stižu visoki dužnosnici kako bi privoljeli dvije strane na prekid vatre, prenose agencije. "Odlučeno je privremeno obustaviti sve planove o kopnenoj ofenzivi kako bi se dalo šansu diplomatskim naporima", rekao je visoki izraelski dužnosnik nakon sjednice užeg kabineta premijera Benjamina Netanyahua održane noću na utorak, javlja agencija AFP. S četiri Palestinca ubijena u utorak prije podne broj palestinskih žrtava narastao je na 114. U tjedan dana sukoba žrtve su većinom civili, a među njima je 27-ero djece. Na izraelskoj strani tri su osobe ubijene kao žrtve palestinskog raketiranja izraelskog teritorija. Međunarodne organizacije i visoki strani dužnosnici intenzivnim diplomatskim naporima pokušavaju dogovoriti prekid vatre.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je u utorak da povlačenje punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima smatra uvjetom za razgovore o pitanju stare devizne štednje pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu i ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om te je najavio skorašnji novi susret stručnjaka za to pitanje, Zdravka Rogića i Franca Arhara. Govoreći članovima vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, Erjavec je rekao da od hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić još nije dobio odgovor na svoje pismo u kojemu je izrazio spremnost Slovenije da se o pitanju stare štednje razgovara u okviru sukcesije pred BIS-om, uz uvjet da hrvatska vlada prije toga povuče ovlasti na osnovi kojih Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb vode postupke pred hrvatskih sudovima protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke (NLB) zbog dijela stare štednje koja štedišama već isplaćena njenim prebacivanjem u hrvatski javni dug.

BEOGRAD

Bivša glavna tužiteljica Haaškog tribunala (ICTY) Carla del Ponte ocijenila je u utorak u srbijanskim medijima da oslobađajuća presuda Žalbenog vijeća ovog suda za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača "nije pravda" dodavši da "suosjeća sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin". "Šokirana sam. Bila sam veoma iznenađena i zaprepašćena. Potpuno je nevjerovatno šta se dogodilo nakon presuđene kazne od 24 godine za Gotovinu i 18 za Markača. Nevjerovatno. Ne mogu to prihvatiti. Osjećam punu solidarnost sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin. Zločin, koji smo čvrsto dokazali činjenicama", rekla je Del Ponte u intervjuu beogradskom dnevniku "Blic". Bivša glavna haaška tužiteljica rekla je da pretpostavlja da je došlo do drugačije "interpretacije činjenica" i tvrdi da je optužnica bila potkrijepljena dovoljnim brojem čvrstih dokaza.

SARAJEVO

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač ne mogu biti krivi što su Srbi tijekom operacije "Oluja" napustili svoje domove, a Srbija u ovom slučaju mora priznati svoju krivnju jer je upravo ona potaknula rat, ocijenio je Mirsad Selmanović, ratni načelnik stožera Petog korupsa Armije BiH koji je djelovao na širem području sjeverozapadne Bosne i branio Bihać. "Srbija mora pogledati isti u oči i priznati svoju krivnju jer je rat i krenuo iz Beograda", kazao je umirovljeni brigadir Selmanović komentirajući u utorak za sarajevski "Dnevni avaz" različita reagiranja na presudu kojom su generali Gotovina i Markač oslobođeni optužbi za zločine tijekom operacije "Oluja". Selmanović je istaknuo kako je kao jedan od sudionika u akciji spajanja Hrvatske vojske i Petog korpusa ABiH upravo u vrijeme "Oluje" uvjeren u nedužnost hrvatskih generala.

PHNOM PENH

Američki predsjednik susreo se u Phnom Penhu s kineskim premijerom Wenom Jiabaom, u okviru prvog razgovora na visokoj razini između dvije zemlje od reizbora Baracka Obame i promjene na čelu kineske Komunističke partije. Obama je istaknuo da dvije najveće gospodarske sile u svijetu imaju "posebnu odgovornost" raditi zajedno u cilju ostvarenja trajnog i uravnoteženog rasta i utvrđivanja "jasnih pravila". Radi se, zapravo, o trgovinskim razmiricama između dvije zemlje, kao i o neslaganjima glede valute i intelektualnog vlasništva. Wen je sa svoje strane čestitao Obami na reizboru i prenio pozdrave novoizabranog kineskog čelnika Xi Jinpinga.

SARAJEVO

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele doputovat će u Bosnu i Hercegovinu 27. studenog kako bi s tamošnjim političarima nastavio razgovore o reformama nužnim za približavanje BiH Europskoj uniji, potvrdio je Fueleov glasnogovornik Peter Stano. U izjavi koju u utorak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Stano je kazao kako se mogu očekivati "dosta intenzivni razgovori" povjerenika Fuelea i bosanskohercegovačkih političara, a cilj je da oni zajamče provedbu obveza koje su ranije sami preuzeli. Od vlasti BiH očekuje se da do kraja godine predlože uspostavu jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa s Europskom unijom te ustavne i zakonske promjene kojima će se iz izbornog sustava eliminirati diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina.

LJUBLJANA

Zbog stečajeva vodećih slovenskih građevinskih tvrtki, ali i "dumpinških" cijena austrijsko građevinsko poduzeće Strabag sve više osvaja slovenska gradilišta i dobiva natječaje za nove projekte, piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Samo u zadnjih nekoliko mjeseci Strabag je uspio na javnom natječaju dobiti nekoliko velikih poslova, poput više od 100 milijun eura vrijedne investicije u regionalni centar za zbrinjavanje i recikliranje otpada blizu Ljubljane, te poslove na održavanju lokalnih cesta, dok je nakon propasti ljubljanskog SCT-a, velenjskog Vegrada i drugih najvećih slovenskih građevinskih tvrtki udio domaćih gradiotelja sve manji, piše list.

PEKING

Kina je u utorak potvrdila da je politička zvijezda u usponu Sun Zhengcai imenovan šefom Komunističke partije za grad Chongqing na jugozapadu Kine poznat po korupcijskom skandalu, čime je zamijenio osramoćenog Boa Xilaija. Kao prvi čovjek Chongqinga, Sun će se morati nositi s naslijeđem Boa, ambicioznog dužnosnika koji se našao u središtu najvećeg političkog skandala u Kini u posljednjih nekoliko desetljeća. Bo je smijenjen u ožujku nakon što je otkrivena umiješanost njegove supruge u ubojstvo britanskog poslovnog čovjeka, a grad Chongqing je u međuvremenu vodio zamjenik premijera Zhang Dejiang.

ISLAMABAD

Pakistansko pravosuđe odustalo je od optužba protiv Rimše, kršćanske djevojčice optužene za oskvrnuće Kurana, čiji je slučaj izazvao snažne reakcije u zemlji i u inozemstvu, rekli su u utorak njezini odvjetnici i ministar. Sud u Islamabadu odlučio je odbaciti optužbe protiv Rimše, rekao je za agenciju France Presse Akmal Bati, jedan od odvjetnika te djevojčice koja je u rujnu puštena na slobodu uz jamčevinu i smještena u kućni pritvor. Pakistanski ministar nacionalnog jedinstva Paul Bati, zadužen za dijalog muslimanske sunitske većine s vjerskim manjinama potvrdio je da je u ovom predmetu optužnica odbačena. Rimšu, nepismenu djevojčicu koja po ocjeni liječnika što su je pregledali ima oko 14 godina, susjedi su sredinom kolovoza optužili da je spalila nekoliko listova papira na kojemu su bili ispisani stihovi Kurana, za što joj po pakistanskom zakonu o svetogrđu prijeti zatvorska kazna.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙