FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brojni komentari u BiH o presudi generalima Gotovini i Markaču

Autor: brad
MOSTAR, 16. studenog 2012. (Hina) - Brojne su pozitivne reakcije hrvatskih udruga iz BiH, pojedinaca i političkih stranaka u petak nakon izricanja presude na sudu u Haagu, koji jednoglasno izražavaju zadovoljstvo oslobađajućom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te konačnoj potvrdi pravednosti hrvatskog Domovinskog rata.

Bivši zapovjednik III. Gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), general Ilija Nakić, kojemu je general Gotovina bio zapovjednik tijekom više vojnih operacija oslobađanja Hrvatske i zapadnog dijela BiH, rekao je da je jako emotivno dočekao izricanje presude.

"Radosni smo i ponosni da je međunarodna pravda prepoznala da je general Gotovina bio izniman profesionalac. On treba služiti na čast i ponos svima. Bio je pravi zapovjednik i ispravno je postupao u svim trenucima. Ova je presuda potvrdila i da je oslobađanje Hrvatske bio legitiman i pravedan čin", rekao je general HVO-a Ilija Nakić.

Dodao je da očekuje da će jednaka presuda biti izrečena i bivšim visokim dužnosnicima Herceg-Bosne koji očekuju prvostupanjsku presudu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da njegov osjećaj sreće dijeli većina Hrvata koji žive u Republici Hrvatskoj, ali i većina Hrvata kojima je domovina BiH.

Predsjednica Udruge udovica Domovinskog rata HVO-a Jasna Zlomislić ocijenila je da je presuda 'jedina realna' ."Samom činjenicom da je poginulo toliko hrvatskih branitelja i dostojanstvom kojega smo pokazali daje za pravo tvrditi kako smo vodili obrambeni rat. Posebno smo danas sretni zbog naših generala", rekla je Zlomislić.

Predsjednik HVIDRA-e Herceg-Bosne Dragan Radić rekao je da je istina konačno izašla na vidjelo te se na sudu potvrdilo da "Hrvatska nije agresor".

"Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane su donijeli slobodu Hrvatima. Ovom presudom je skinuta optužnica s hrvatskog naroda", rekao je Radić.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić rekao je da je sa strepnjom očekivao oslobađajuću presudu.

"Ovo je veliki dan za generala ali i za Domovinski rat, za samostalnu i neovisnu državu i hrvatski narod diljem svijeta, a tako i za Hrvate u BiH", rekao je Jurišić. Predsjednik HSP-a BiH dodao je da je posebno važno što je ukinuta odredba o udruženom zločinačkom pothvatu dodajući da bi to trebala biti vodilja i za izricanje presude šestorici bivših dužnosnika nekadašnje Herceg-Bosne.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙