FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Oslobađajuća presuda prva vijest, u RS "šokirani"

Autor: rmav
SARAJEVO, 16. studenog 2012.(Hina) - Svi mediji u Bosni i Hercegovini u petak su kao najvažniju vijest prenijeli vijest o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Elektronički mediji u Federaciji BiH ističu kako je pravomoćnom osudom odbačena optužnica za udruženi zločinački pothvat, dok mediji u Republici Srpskoj pravomoćnu presudu ICTY-a opisuju kao "šokantnu" uz niz negativnih komentara.

Radio-televizija RS (RTRS) emitirala je izvanredan program u kojemu je odmah reagirao niz političara iz tog entiteta pa je tako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "ponižavajuća za žrtve, Srbe i sve one koji su vjerovali u međunarodnu pravdu".

"Nevjerojatno je bilo da se ovo dogodi, imajući u vidu da je ovaj sud (ICTY) prije nekoliko mjeseci donio prvostupanjsku presudu koja je govorila o krivnji, a da sada bude oslobađajuća. Moglo se očekivati da bude par godina manje ili nešto drugo, ali svakako nitko nije mogao očekivati da dobiju oslobađajuću presudu", izjavio je Dodik ustvrdivši kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima "politički motivirana" odnosno temeljena na očekivanom ulasku BiH u punopravno članstvo Europske unije.

Dodik je dodatno slučaj Gotovina-Markač usporedio s onim Vojislava Šešelja.

"Šešelja drže deset godina u Den Haagu i on nije imao nikakvu zapovjednu odgovornostm a ljudima koji su izravno zapovijedali zočinima daju se oslobađajuće presude", kazao je Dodik dodajući kako bi sada valjalo tražiti i da se iz pritvora puste Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Predsjednik najveće oporbene stranke Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić presudu Gotovini i Markaču opisao je sramotnom dodajući kako je zbog toga ogorčen.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙