FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pod utjecajem kretanja na svjetskim burzama

Autor: neba
ZAGREB, 20. studenog 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi trgovanje i danas moglo biti pod utjecajem zbivanja na inozemnim burzama, a u fokusu investitora bit će i nove vijesti iz domaćeg poslovnog sektora.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 1 porast, a 1 pad.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,69 posto, na 1.750 bodova, a Crobex10 0,44 posto, na 987 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 13,7 milijuna kuna, što je 4 milijuna više nego u petak.

Po rastu cijene za nešto više od 17 posto, na 79,96 kuna, izdvojila se dionica Dalekovoda.

Znatan promet ostvaren je, pak, dionicom Vira, 3,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 0,21 posto, na 526,12 kuna.

Viro je krajem prošlog tjedna najavio izvanrednu glavnu skupštinu 27. prosinca, kada će biti predložena isplata dividende iz zadržane dobiti u iznosu od 20 kuna po dionici, ali i povlačenje dionica te tvrtke iz uvrštenja na uređenom tržištu.

„Crobex indeksi jučer su ojačali, a najviše se trgovalo dionicama Vira i Dalekovoda. Danas na domaćem tržištu očekujem slično trgovanje, a investitori će pratiti poslovne vijesti iz kompanija“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi ističu da je tijekom jutra moguć nešto manji promet, jer se u 10 sati očekuje presuda Ivi Sanaderu u slučaju Ina-Mol i Hypo banke.

Od poslovnih vijesti, HT i Končar EI najavili su za sutra potpisivanje ugovora o rekonstrukciji ATC Trešnjevka i modernizaciji podatkovnog centra.

Za sutra je i Podravka najavila novinsku konferenciju povodom potpisivanja ugovora o poslovnoj suradnji s turističkom kompanijom Uniline. Podravka i Uniline će u pojedinim područjima zajednički nastupati na međunarodnim tržištima.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer ulagače ohrabruje dobar početak pregovora o američkom proračunu, pa se nadaju da će se izbjeći 'fiskalna litica'.

Dow Jones indeks ojačao je 1,65 posto, dok je S&P 500 skočio 1,99, a Nasdaq indeks 2,21 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem skoku burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Na europskim su burzama, međutim, indeksi jutros oslabili.

„Na inozemnim burzama danas je moguća korekcija cijena dionica na niže, nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jer je ponešto splasnulo dobro raspoloženje investitora nakon što je Francuskoj snižen rejting“, smatra Franin.

Agencija Moody's snizila je Francuskoj vrhunski rejting Aaa na Aa1, navevši kao razloge pogoršanje gospodarske situacije i neizvjesne fiskalne izglede.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙