FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne, u fokusu ponovo stanje u gospodarstvu

Autor: mkuz
LONDON, 8. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na londonskom tržištu nadomak razini od 108 dolara za barel, uz postupno vraćanje fokusa pozornosti na stanje u američkom i europskom gospodarstvu.

Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu 81 cent viša i iznosila je 107,63 dolara. Jučer je pala oko četiri posto, što je njezin najstrmiji pad od prosinca 2011. Na američkom tržištu barel je pojeftinio u gotovo identičnom iznosu i njime se trgovalo po cijeni od 85,27 dolara. Jučer je njegova cijena pala gotovo pet posto, također po najvećoj stopi od prošlogodišnjeg prosinca.

Nafta je jučer prednjačila padom cijena među tržištima roba, budući da se fokus ulagača nakon pobjede Baracka Obame na predsjedničkim izborima u SAD-u i raspršene neizvjesnosti, ponovo preusmjerio na slabo svjetsko gospodarstvo i njegov mogući utjecaj na potražnju za energentima.

Današnja korekcija i oporavak mogli bi biti kratkog vijeka, upozoravaju analitičari, ukazujući na razmjere jučerašnjih rasprodaja. Spuštanje cijena nafte na najnižu razinu u četiri mjeseca nagovješćuje njihov daljnji pad, drže analitičari Jefferies Bachea.

Potporu tržištima pružila je u četvrtak još jedna zimska oluja, koja je pogodila sjeveroistok SAD-a, nakon uragana Sandy, budući da ulagači nastoje procijeniti razmjere eventualnih šteta.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 106,87 dolara, što znači da je bila 1,08 dolara viša nego prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙