FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjednici u Jordanu tražili pad režima

Autor: akoz
AMMAN, 16. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Tisuće prosvjednika u jordanskoj su prijestolnici u petak uzvikivale slogane Arapskog proljeća "narod želi pad režima" dok se u Jordanu, koji je do sada bio pošteđen većih nemira, šire prosvjedi zbog rasta cijena.

Organizacija Muslimansko bratstvo, koja uglavnom ima uporište u gradovima, posljednjih se dana pridružila prosvjedima u uglavnom ruralnim područjima Jordana što izaziva strah od trajnije nestabilnosti u kraljevstvu, savezniku SAD-a koji ima najdužu granicu s Izraelom.

Prosvjedi u petak u središtu Ammana bili su mirni a nenaoružani policjaci razdvajali su prosvjednike protiv kralja Abdullaha od manje skupine koja je uzvikivala parole podrške monarhu.

"Padni Abdullah, padni", uzvikivala je skupina od oko 4000 prosvjednika dok je policija stajala udaljena od prosvjednika.

Prosvjedi su postajali nasilni u osiromašenim gradovima kraljevstva otkako je u srijedu vlada povećala cijene goriva. Nezaposlena mladež i prosvjednici napadali su policijske postaje, blokirali ceste zapaljenim sutomobilima i palili zgrade vlasti. Jedan je prosvjednik ubijen u četvrtak u gradu Ibridu kada je gomila pokušala provaliti u policijsku postaju. U petak ta sjeverna jordanska pokrajina djeluje mirnije.

Odluka Bratsva da podrži prosvjede u petak prosvjedima pridodaje i najbolje organizirani oporbeni pokret u zemlji iako se vodeće osobe organizacije nisu osobno pojavile na njemu.

"Kralj Abdullah treba uzeti stanje u obzir tako da povuče odluku o povećanju cijena. Jordanski narod ne može snositi još tereta", rekao je čelnik Bratstva šeik Hamam Said u izjavi uoči prosvjeda.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙