FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Ljubljani za subotu najavljeni prosvjedi protiv mjera štednje

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. studenog 2012.(Hina) - U Ljubljani će se u subotu održati masovni mirni prosvjedi protiv vladinih mjera štednje, koje vodeći sindikati te umirovljeničke i studentske udruge drže pretjeranima.

Prema najavama, na prosvjedima na Kongresnom trgu u središtu Ljubljane tijekom jutra će se okupiti više tisuća sindikalnih aktivista i drugih prosvjednika iz cijele Slovenije.

Organizatori su u petak naveli da ne očekuju da će na prosvjedima biti nereda ili incidenata te da se radi o prosvjedima protiv pretjeranih mjera štednje i ukidanja "socijalne države" koji se održavaju i u drugim europskim zemljama.

Premijer Janez Janša izjavio je da su prosvjedi legitimni, ali da nisu pravi odgovor na teškoće u kojima se nalazi zemlja. Slovenija mora do kraja godine usvojiti sve strukturne reforme i mjere financijske stabilizacije, kako bi izbjegla potrebu traženja međunarodne pomoći, rekao je Janša.

Najavljujući prosvjede sindikalni čelnici su u srijedu na konferenciji za tisak rekli da oštre mjere štednje koje primjenjuje slovenska vlada, zajedno s drugim vladama u Europskoj uniji, zapravo jačaju moć i snagu političkih elita i kapitala na račun radnika, umirovljenika i mladih. Istaknuli su pritom da cijela Europska unija treba novi ugovor kojim će se, umjesto ekonomskih prava i prava kapitala, štititi temeljna ljudska prava te prava zaposlenih i mladih.

Slovenska vlada je, s namjerom da smanji proračunski deficit na 3 posto BDP-a, najavila da će plaće zaposlenih u javnom sektoru iduće godine biti smanjene, koje bi se, po sadašnjim predviđanjima, morale smanjiti za 4 posto.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙