FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina o komunističkim zločinima u Splitu

Autor: pgas
SPLIT, 13. studenog 2012. (Hina) - Sudionici tribine "Pretvorba povijesti aktualne Vlade - crveni tajkuni i njihovi temelji", održane večeras u organizaciji splitskog HDZ-a u povodu, kako je obrazloženo, najave ukidanja Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, usprotivili su se ukidanju toga ureda i istaknuli kako je radi sazrijevanja hrvatskog društva nužno objelodaniti istinu i o komunističkim zločinima.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je rekao da u Hrvatskoj i dalje vlada zavjet šutnje o komunističkim zločinima. "Žalosni smo što aktualna vlast ne pokazuje želju da se istraže komunistički zločini, nego ih ukidanjem Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkog zločina nakon Drugog svjetskog rata pokušava zataškati", rekao je Škorić.

Bivši saborski zastupnik i bivši ministar zdravlja Andrija Hebrang, koji je bio inicijator utemeljenja tog ureda i predsjednik njegova Upravnog vijeća, istaknuo je kako se Hrvatska nalazi "pred boljševizacijom najteže teme hrvatske povijesti", stradanja nakon Drugog svjetskog rata, jer je "i danas u svim strukturama vlasti previše onih koji koče istinu o komunističkim zločinima i oni su se infiltrirali u sve pore društva".

"Prema policijskim nalazima u Hrvatskoj postoji 820 lokacija, odnosno grobišta u kojima su zakopani oni koje su nakon Drugog svjetskog rata ubile komunističke vlasti bez ikakvog sudskog postupka. Primjerice samo u Zagrebu je nakon Drugog svjetskog rata u logorima ubijeno 26.418 osoba", istaknuo je Hebrang.

"Po dolasku na vlast, Milanovićeva je vlada dala sebi zadatak ukidanja Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata te nam nisu dali novce za iskapanje grobova. Kada HDZ ponovno dođe na vlast treba u svim županijama uspostaviti infrastrukturu koja će istraživati grobišta žrtava komunističkih zločina", rekao je Hebrang.

Novinar i kolumnist Tihomir Dujmović ustvrdio je da su oni koji pišu o komunističkim zločinima izloženi su pritisku, te da je i osobno "pod pritiskom" zbog toga.

Don Drago Šimundža je istaknuo kako "nije naš temeljni problem gospodarska kriza o koj se s pravom govori". "Najveća je nesreća hrvatskog naroda što smo između sebe posvađani i čini mi se da su podjele veći problem od gospodarske krize", rekao je don Šimundža. On smatra da se istina o komunističkim zločinima treba istražiti iz humanih i etičkih razloga radi dostizanja istine, a ne "da bi netko odgovarao ili išao u zatvor".

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙