FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa za osnivanje zaklade s imenom Savke Dabčević Kučar

Autor: lbak
SPLIT/ZAGREB, 6. studenog 2012. (Hina) - Ženska inicijativa HNS-a Split, potaknuta obilježavanjem treće obljetnice smrti utemeljiteljice te stranke, dr. Savke Dabčević Kučar, inicirala je osnivanje zaklade s njenim imenom s ciljem doprinosa jačanju političke kulture, nadogradnje demokratskog društva i pravne države.

Ideja zaklade je prikupljanje sredstava za promicanje uloge žena u politici, naročito za stipendiranje žena, studentica i mladih stručnjakinja, edukacija za ravnopravno sudjelovanje žena u tijelima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, uključujući javne službe, u društvenim znanostima, osposobljavanje u organizaciji edukativnih i tematskih seminara, predavanja, rasprava, okruglih stolova i međunarodnih stručnih skupova, stoji u priopćenju Ženske inicijative HNS-a Split.

Savka Dabčević Kučar rođena je 1923. godine u Korčuli, bila je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, visoka politička dužnosnica koja je 1971. imenovana predsjednicom Izvršnog vijeća, odnosno predsjednicom vlade SR Hrvatske u tadašnjoj SFRJ. Zagovarala je zadržavanje više novca u republikama, izgradnju autocesta i prestanak uhićivanja političkih neistomišljenika, što je dovelo do prekida njene akademske i političke karijere.

U vrijeme stvaranje samostalne Hrvatske bila je utemeljiteljica Hrvatske narodne stranke i njena je zasluga to što HNS predstavlja u političkom životu Hrvatske, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp/xlbak yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙