FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina u povodu 130. obljetnice pobjede Narodne stranke u Splitu

Autor: pgas
SPLIT, 30. listopada 2012. (Hina) - U organizaciji splitskog HDZ-a večeras je održana tribina posvećena 130. obljetnici pobjede Narodne stranke u Splitu kojom je 28. listopada 1882. godine prvi puta u povijesti izabrana hrvatska uprava u Splitu.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je istaknuo kako "narodnjaci", čije ideje baštini HDZ, prije 130 godina pobjedili "autonomaše" predvođene tadašnjim gradonačelnikom Antoniom Bajamontijem, koji su, po Škoriću, "nastojali odnaroditi većinsko hrvatsko stanovništvo nametajući mu uvoznu talijansku kulturu i civilizaciju".

Povjesničar prof. Josip Vrandečić je istaknuo kako je politički projekt Antonia Bajamontia, koji je predvodio u Splitu "automaše" , bio "povezati Italiju preko Dalmacije sa Srbijom" čemu su se protivili "narodnjaci" koji su zagovarali ujedinjenje Dalmacije s ostatkom Hrvatske.

Povjesničar prof. Slavko Kovačić je istaknuo kako je su se "autonomaši" doživjevši 1882. godine izborni poraz od "narodnjaka" raspali te ih se dio priključio "narodnjacima" a dio "orjunašima".

Politički analitičar Andro Ozretić je mišljenja kako jedino HDZ ima pravo baštitniti Narodnu stranku koja je prije 130. godina pobjedila u Splitu, jer, po Ozretiću, HDZ zagovara iste ideje kao što su to u 19 stoljeću činili "narodnjaci" koji su se zauzimali za hrvatski jezik i uspostavu samostalne Hrvatske.

"Neki sadašnji 'kvazinarodnjaci' smatraju sebe sljedbenicima 'narodonjaka' iz 19 stoljeća i osporavaju pravo HDZ-u da bude baštinik 'narodnjaka'. Ne mogu oni čiji su preci bili 'autonomaši' i 'orjunaši' i koji zagovaraju istospolne brakove , legalizaciju prostitucije i lakih droga biti sljedbenici 'narodnjaka koji nisu nisu bili nositelji takvih vrijednosti nego im je ideja bila slobodnjaštvo i kršćanski konzervativizam", rekao je Ozretić ne imenujući precizno tko su sadašnji "kvazinarodnjaci".

Nakon tribine njeni su sudionici rekli da se misli na splitski HNS čiji dužnosnici u izjavama lokalnim medijima osporavaju pravo HDZ-u da bude baštinik "narodnjaka" iz 19 stoljeća.

"Jasno je da se danas mnogi prepoznaju u narodnjačkoj tradiciji i da baštine tu ideju, ali HDZ na to ima najmanje pravo. U više od dvadeset godina, koliko su na vlasti u Hrvatskoj, opljačkali su narod i nanijeli ogromnu štetu državi. Narodnjaci prije 130 godina bili su časni i pošteni ljudi, što se za ove ne može reći", izjavio je HNS-ov vijećnik Joško Dvornik u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji.

Predsjednik županijske splitsko-dalmatinske organizacije HDZ-a Ante Sanader, koji je nazočio večerašnjoj HDZ-ovoj tribini, odgovarajjući na novinarska pitanja u vezi HNS-ovih stajališta da HDZ ne može biti baštinik "narodnjaka", izjavio je kako oko toga ne treba praviti podjele.

"Pobjeda 'narodnjaka' u Splitu prije 130 godina bila je pobjeda hrvatske ideje i to je važan datum. Daj Bože da to svi slavimo, neka si pridruži i SDP i svi ostali tom slavlju", rekao je Sanader, koji je i župan splitsko-dalmatinski.

Dodao je da mu je drago ako HNS zastupa jednake ideje kao i "narodnjaci" prije 130 godina.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙