FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Položeni vijenci podno spomenika žrtvama komunističkog terora

Autor: zdra
VINKOVCI, 1. studenog 2012. (Hina) - Podno spomenika žrtvama komunističkog terora, nedaleko od nekadašnje Kumanove ciglane u vinkovačkoj gradskoj četvrti Slavija, vijence su povodom blagdana Svih svetih, položila i svijeće zapalila izaslanstva Povijesnog i športskog društva "Hrvatski sokol" Vinkovci, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

Na području Kumanove ciglane ubijeno je oko 40 uglednih Vinkovčana nakon što su u travnju 1945. u Vinkovce ušli pripadnici 38. makedonske i 21. srpske divizije.

"Svi su oni bili osviješteni Hrvati, i to im je bila jedina i osnovna 'krivica' zbog koje su ubijeni", izjavio je novinarima predsjednik "Hrvatskog sokola" Zlatko Virc dodajući kako je u Vinkovcima nakon završetka Drugoga svjetskog rata bez suđenja ubijeno više od 200 osoba.

Poručio je kako je vrijeme da se konačno u javnost iznesu podaci o točnom broju žrtava komunističkog terora u Vinkovcima nakon Drugog svjetskog rata, kako bi se žrtvama odala dostojna počast.

Prema procjeni gradskih vlasti, na području Vinkovaca ima oko 15 grobišta žrtava komunističkog terora nakon Drugoga svjetskog rata.

(Hina) xzdra ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙