FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 12. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svieta do 21 sat.

DOHA - Katar je zainteresiran za dugoročnu dobavu plina i izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj, a konačni dogovor o katarskom ulaganju mogao bi biti postignut do posjeta Rijeci katarskog emira Hamada al-Tanija na proljeće sljedeće godine, rekao je u ponedjeljak u Dohi prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Čačić predvodi gospodarski dio hrvatskog izaslanstva koje boravi u Kataru u sklopu višednevnog službenog posjeta predsjednika Ive Josipovića. Jedna od glavnih tema razgovora hrvatskih dužnosnika s katarskim domaćinima je sudjelovanje Katara u izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku vrijednog oko 600 milijuna eura. Ministar Čačić kazao je da mu je na sastancima s katarskim dužnosnicima "potvrđen ključni element za Hrvatsku u ovom posjetu, a to je spremnost i interes Katara da dugoročno kroz 25 godina podrži projekt LNG-a".

MILANO - Potpredsjednik hrvatske vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica sudjelovao je u ponedjeljak u Milanu na Gospodarskom i financijskom forumu za Mediteran. Forum se održava u organizaciji Gospodarske komore Milana u suradnji s talijanskom vladom te uz potporu Europske komisije, Europske investicijske banke i Tajništva Unije za Mediteran. U svom izlaganju Mimica je govorio o mediteranskoj sastavnici hrvatskog identiteta, te o doprinosu koji će skoro pristupanje Republike Hrvatske, ali i nastavak proširenja Europske unije na zemlje jugoistočne Europe, značiti za jačanje mediteranske dimenzije Europske unije.

BRUXELLES - Grčka je ispunila svoja obećanja i izviješće međunarodne "trojke" o provedbi fiskalnih mjera i strukturnih reformi "u osnovi je pozitivno", izjavio je u ponedjeljak šef euroskupine, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. Juncker je prije početka sastanka euroskupine, koja okuplja ministre financija 17 zemalja eurozone, rekao da je sada na eurozoni da ispuni svoja obećanja, ali prije toga se mora proučiti analiza o održivosti grčkog duga. Međunarodna trojka - Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond - predala je izviješće o provedbi fiskalnih mjera i strukturnim reformama u Grčkoj nakon što je grčki parlament noćas prihvatio proračun za 2013. godinu te paket strukturnih reformi u srijedu.

LISABON - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak u Lisabonu da Portugal "odlično" koristi međunarodni paket pomoći odobren 2011. u zamjenu za provedbu strogih mjera štednja i reformi. "Portugal odlično provodi program oporavka. To je pravi podvig", kazala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Pedrom Passom Coelhom. Angela Merkel je došla u Lisabon izraziti potporu mjerama gospodarskog oporavka vlade desnog centra u zamjenu za plan pomoći od 78 milijardi eura koji su 2011. odobrili EU i Međunarodni monetarni fond. "Uvjerena sam da će biti isplaćena i naredna tranša pomoći", dodala je Merkel. Coelho, koji je poput Markel zagovornik proračunske discipline, potvrdio je svoju volju za nastavkom strogih mjera štednje. "Oklijevati u provođenju programa i sumnjati u poštivanja obveza bila bi medvjeđa usluga Portugalcima i Europi", rekao je Coelho.

TRIPOLI - Posljednji premijer Moamera Gadafija postao je najviše rangirani dužnosnik bivšeg režima koji je izveden pred libijski sud, javio je France 24. Odjeven u tradicionalnu bijelu suriju i smeđi prsluk, Al-Bagdadi al-Mahmudi nakratko se u ponedjeljak pojavio pred sudom u Tripoliju. Sudac nije pročitao optužnicu, ali je glasnogovornik tužitelja rekao da je Mahmudi "optužen za počinjenje štetnih djela protiv sigurnosti države i financijske zločine". Ročište je trajalo desetak minuta prije nego što je odgođeno do 10. prosinca na zajednički zahtjev obrane i tužiteljstva.

BERLIN - Veze s Rusijom i druga "pitanja" koja se odnose na ciparski financijski sektor vjerojatno će odgoditi odluku o programu spašavanja do 2013., smatra njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. "Pregovori trojke i Cipra za sada napreduju jako sporo. Zbog toga ćemo vjerojatno tek 2013. moći pozornije razmotriti zahtjev za spašavanje", rekao je Schaeuble za Welt am Sonntag. Odnose sa stranim vjerovnicima, uključujući Rusiju, istaknuo je kao jedno od pitanja koje treba "razjasniti". Cipar traži pomoć od gotovo 15 milijardi eura jer su njegove banke teško pogođene krizom u Grčkoj.

BEOGRAD - Srbi sa sjevera Kosova poslali su srbijanskim vlastima otvoreno upozorenje da će se suprotstaviti primjeni sporazuma Beograda i Prištine i pilot projektu o integriranom upravljanju administrativnim prijelazima (IBM) koji se treba početi primjenjivati sredinom prosinca, navode u ponedjeljak beogradski mediji. Poruka Srba s kosovskog sjevera je da će se svim demokratskim sredstvima boriti protiv primjene sporazuma iz Bruxellesa, te da će "umjesto službenih prijelaza koristiti takozvane alternativne pravce", piše beogradski "Danas". Istodobno, šef srbijanskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević najavio da će ovog tjedna u Bruxellesu početi razgovori o tehničkom protokolu IBM.

TEHERAN - Iran je u ponedjeljak započeo vježbu protuzračne obrane koja će, po riječima iranskog generala, optimizirati njegove kapacitete odvraćanja te poslati "snažno upozorenje" onima koji mu prijete vojnim napadima. Početak manevara, prvotno planiranih za početak listopada no potom odgođenih bez službenog objašnjenja, objavljen je na interentskim stranicama Revolucionarne garde, sepahnews.com. Oko 8.000 vojnika iz redova Garde, vojske i milicije Basidž, sudjeluje u vježbi koja će trajati četiri dana i pokriti područje od 850.000 četvornih kilometara u istočnim regijama Irana, po izvješćima medija. U vježbi će biti korišteni različti raketni i topnički sustavi kao i lovački zrakoplovi i bombarderi, kaže se u izvješćima.

NEW YORK - SAD, Njemačka i Irska izabrane su u ponedjeljak u Vijeće UN-a za ljudska prava kao predstavnice skupine zapadnih zemalja. Vijeće UN-a za ljudska prava broji 47 članova koji predstavljaju svjetske regije i koje bira većina od 193 članice Opće skupštine UN-a. Udruge za ljudska prava nezadovoljne dogovorom članica Opće skupštine UN-a da se u spomenuto vijeće izaberu zemlje poznate po kršenju ljudskih prava. Afriku će tako predstavljati Etiopija, Kenija i Siera Leone, Aziju će predstavljati Japan, Kazahstan, Pakistan, Južna Koreja i Ujedinjeni Arapski Emirati dok će Latinsku Ameriku i Karibe predstavljati Argentina, Brazil i Venezuela. Istočnu Europu predstavljat će Estonija i Crna Gora.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙