FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba izabrala George Sabra za novog šefa

Autor: sobr
DOHA, 10. studenog 2012. (Hina) - Sirijsko nacionalno vijeće (SNV), glavno oporbeno tijelo izvan zemlje u pobuni protiv predsjednika Bashar al-Assada, u petak je izabralo oporbenog veterana George Sabru za svog čelnika.

Kršćanin Sabra preuzima tijelo koje se našlo pod teškim kritikama međunarodnih saveznika zbog neučinkovite borbe protiv sirijske vlade i osobnih unutarnjih razmirica.

Sabra je odmah pozvao na jedinstvo u borbi protiv Assadovih snaga.

"Trebamo samo jednu stvar da podržimo naše pravo na opstanak i da se zaštitimo: trebamo oružje, trebamo oružje", rekao je novinarima nakon što ga je izabralo novo glavno tajništvo SNV-a koje se ovog tjedna sastalo u Kataru.

Ustvrdio je kako njegov izbor pokazuje da u SNV-u nema sektaštva. "Ljudi su ovdje muslimani, a izabrali su kršćanina", kazao je 65-godišnji profesor geografije koji je žestoko kritizirao Assada i prije početka ustanka.

Novi čelnik SNV-a dolazi iz mješovitog predgrađa Damaska Qatana. Prosvjedovalo je u ranim uličnim demonstracijama protiv Assada prošle godine, a iz zemlje je pobjegao kada je tajna policija počela progoniti istaknute prodemokratske borce. Blizak je Riad al-Turku, glasovitom oporbenjaku koji je još uvijek aktivan u Siriji.

Sabra je jedan od pisaca arapske verzije popularnog dječjeg televizijskog showa "Ulica Sezam".

Za njegovog zamjenika izabran je Muhamed Farooq Taifoor iz Muslimanskog bratstva, umjerene islamističke grupa s podružnicama diljem arapskog svijeta koja je dominantna snaga u SNV-u.

SNV će u subotu započeti razgovore s drugim sirijskim frakcijama, uključujući predstavnike pobunjeničkih skupina unutar Sirije o formiranju novog, šireg tijela za koje se nadaju da bi bilo međunarodno priznato kao svojevrsna vlada na čekanju.

Katar, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje pritišću sirijske oporbene skupine da se ujedine.

Zapadne zemlje i susjedi Sirije strahuju da među pobunjenicima u toj zemlji raste utjecaj tvrdolinijaških islamističkih skupina bliskih al-Qaide.

Katar je proteklih tjedana domaćin stotinama članova SNV-a i drugih skupina koje su američki diplomati na marginama sastanaka usmjeravali na postizanje dogovora. No, u SNV-u su zabrinuti da će njihov utjecaj biti oslabljen u svakom novom tijelu.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙