FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 5. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatske vode proglasit će tijekom večeri i noćas mjere redovne obrane od poplava za dionice rijeke Save od Jesenica u Sloveniji do Zagreba, najavio je zamjenik rukovoditelja Obrane od poplava za srednju i donju Savu Zoran Čavlović. "Prognozirani vodostaj za Savu Jesenice očekuje se od 400 centimetara, plus/minus 20 centimetara, a za Savu Zagreb 360 centimetara, plus/minus 20 centimetara", rekao je Čavlović Hini. Dodao je da su prognozirani vodostaji na razini vodostaja od prethodnog vala, 27. listopada. "Formiranje ovog vodnog vala posljedica je oborina koje su pale od jučer do danas u Sloveniji i izazvale nagli porast vodostaja rijeke Save od Jesenica do Zagreba", kazao je Čavlović.

OSIJEK- Vodostaj Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se ne očekuju veći problemi, posebice na Dunavu, doznaje se od Ivice Nađa, zamjenika voditelja obrane od poplave sektora B, koji obuhvaća Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Virovitičko-podravsku županiju. Na Dunavu se pripremne mjere obrane od poplave proglašavaju kada ta rijeka dosegne vodostaj od tri metra, a sada je oko dva metra, rekao je Nađ. Može se očekivati da će se pripremne mjere obrane od poplave za Dravu kod Osijeka proglasiti oko petka, kada bi vodostaj te rijeke mogao biti plus 240. Redovite mjere obrane od poplave za rijeku Dravu kod Osijeka proglašavaju se kod vodostaja od plus 350. Vodostaj Drave kod Osijeka danas je plus 129.

ZAGREB - U prošle tri godine u hrvatskom je novinarstvu izgubljeno 300 radnih mjesta, što je gotovo deset posto od ukupnog broja zaposlenih novinara, upozorio je danas predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Anton Filić na tribini o krizi novinarstva održanoj u povodu 5. studenoga, Europskog dana obrane novinarstva. Na tribini pod nazivom "Što mijenjati u medijskom zakonodavstvu da se spriječi daljnje urušavanje medija i novinarstva", koju su organizirali Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Filić je upozorio da u Zakonu o medijima ne postoji obveza za donošenje redakcijskih statuta koji bi trebali osigurati autonomnost redakcija i sudjelovanje novinara u izboru glavnih urednika

ZAGREB - U povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić primio je predstavnike romskih udruga iz Srbije, Njemačke, Crne Gore, Rumunjske, Nizozemske, Makedonije, BiH, Švedske, Italije, Francuske, Slovenije, Belgije i Austrije te saborskog zastupnika dvanaest nacionalnih manjina Veljka Kajtazija, priopćeno je danas iz Hrvatskog sabora. Potpredsjednik Stazić tom je prigodom izrazio potporu Hrvatskog sabora obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika. Istaknuo je i kako je suradnja romskih udruga na europskoj razini vrlo važna te da ju treba poticati. Razgovaralo se i o procesu standardizacije romskog jezika kao i o mogućnostima za otvaranje katedre za romski jezik na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

ZAGREB - Goran Radman, koji je danas preuzeo dužnost novog glavnog ravnatelja HRT-a, najavio je duboka restrukturiranja i tehnološko osuvremenjivanje javne televizije, te novi organizacijski ustroj kojim bi bila objedinjena televizijska, radijska i glazbena produkcija. Rezultati restrukturiranja trebali bi biti vidljivi u trećoj godini moga mandata, kada bi HRT trebao pokazati novu dimenziju i novu društvenu vrijednost te postati jedna od vodećih radiotelevizijskih kuća u Europi, istaknuo je Radman na konferenciji za novinare na početku svoga petogodišnjeg mandata na čelu javne televizijske kuće.

KOPRIVNICA - Svečanom sjednicom koprivničkoga Gradskoga vijeća, na kojoj je kao izaslanica Josipa Leke, predsjednika Hrvatskoga sabora, nazočila i saborska potpredsjednica Dragica Zgrebec, obilježen je rođendan grada Koprivnice. Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Dragica Zgrebec je na svečanoj sjednici istaknula kako je današnje vrijeme bremenito problemima. Sadašnja vlast nastoji konsolidirati državne poslove i pokrenuti razvoj, jer samo gospodarski rast znači novo zapošljavanje i podizanje životnoga standarda naših građana, koji je danas na niskoj razini, rekla je Zgrebec. Koprivnica je dobila ime po rječici Koprivnici koja se spominje u listinama hrvatsko-ugarskoga kralja Andrije II. Arpadovića iz 1207., 1209. i 1217. godine. Naselje se prvi puta spominje 1272. u darovnici desetogodišnjega kraljevića Ladislava IV. Kumanca kaštelanu i vitezu koprivničke utvrde Bakaleru. Godine 1292. u Koprivnicu dolaze franjevci na poziv bana Henrika Gisingovca i podižu samostan i župnu crkvu Blažene Djevice Marije. Poveljom kralja Ludovika I. Anžuvinca 4. studenog 1356., Koprivnica je na temelju pravnih povlastica pisanih po uzoru na zagrebački Gradec postala slobodni i kraljevski grad.

VINKOVCI - Nakon što su prije dvije godine u sklopu Dvoranskoga zatvorenog plivališta Lenije dobili kompleks zatvorenih bazena, Vinkovačni bi u bliskoj budućnosti, pokraj tog kompleksa, mogli imati prigodu kupati se i u olimpijskom bazenu, najavljeno je tijekom predstavljanja projekta izgradnje olimpijskog bazena u Vinkovcima. Prema riječima pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca Zdenka Rečića, izgradnja olimpijskog bazena u Vinkovcima pokazala se kao nužnost i nadopuna postojećim zatvorenim bezanima s obzirom da olimpijski bazen ne bi bio natkrivenoga tipa i koristio bi se tijekom ljetne sezone kupanja i plivanja. "Sada usklađujemo što kvalitetniji projektni zadatak kako bismo mogli izaći na natječaj", kazao je novinarima Rečić dodajući kako je procijenjeno da bi izgradnja bazena stajala oko 15 milijuna kuna, a potrebna sredstva bi se pokušala osigurati iz fondova Europske unije (EU).

SLAVONSKI BROD - Na prijedlog Kluba nezavisnih vijećnika "Pravaša" na dnevni red današnje sjednice Gradskog vijeća uvrštena je točka o onečišćenju zraka u Slavonskome Brodu. Pri utvrđivanju dnevnog reda vijećnici su se podijelili na one koji krivce za onečišćenje zraka vide samo izvan grada i one koji krivnju vide i na strani gradske uprave.

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu ima obvezu i zadaću obrazovati visoko profesionalne akademske građane, ali to nije moguće bez naglaska na njihovoj društvenoj odgovornosti i zato sveučilište mora raditi po visokim moralnim standardima i njegovati ih, poručio je rektor toga sveučilišta Aleksa Bjeliš na današnjoj svečanoj sjednici Senata upriličenoj u povodu Dana Sveučilišta.

ZAGREB - Novi ciklus prikupljanja sredstava humanitarne akcije "Korak u život" započeo je današnjim uručenjem 33 stipendije četvrtoj generaciji štićenika zaklade iz svih dijelova Hrvatske omogućivši im financijsku potporu za studiranje na visokoškolskim ustanovama po njihovu izboru. Humanitarna akcija "Korak u život" od 2008. godine omogućava fakultetsko obrazovanje mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji po završetku srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji, a koji imaju želju, ali ne i mogućnosti, nastaviti fakultetsko obrazovanje. Akcijom se do sada pomoglo 121 stipendistu zaklade u studiranju na visokoškolskim ustanovama

ZAGREB - Putujuća izložba suvremenog hrvatskog dizajna "In a Nutshell" otvara se u utorak, 6. studenoga u Mariboru, ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture, u galeriji Vetrinjski dvori u sklopu projekta Kulturne ambasade/Cultural Embassies. Projekt "In a Nutshell" zajednički su pokrenuli HDD - Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture radi predstavljanja domaćeg suvremenog dizajna međunarodnoj publici. Izložba je koncipirana tako da pruži relativno širok, kritički relevantan pregled najzanimljivijih pojava na hrvatskoj dizajnerskoj sceni, ali i tako da svojim fleksibilnim i praktičnim formatom bude prilagođena uvjetima putovanja i postavljanja u različitim izlagačkim prostorima u Europi i svijetu.

ZAGREB - Vrhovni sud zaključio je da je bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković diskriminirao gay populaciju izjavom da za nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer "nogomet igraju samo zdravi ljudi". Najviše pravosudno tijelo time je pobilo nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda koji u svibnju prošle godine odbacio tužbu koju su protiv Markovića podigli Centar za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) te Centar za mirovne studije, potvrdila je odvjetnica tih udruga Lina Budak. Vrhovni sud je ustvrdio da je Marković izjavama da "homoseksualci neće igrati u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji dok je on predsjednik HNS-a" te da "samo zdravi ljudi igraju nogomet", povrijedio dostojanstvo skupine, kazala je odvjetnica čijoj se žalbi naknadno pridružio i pučki pravobranitelj. Vrhovni sud je Markoviću zabranio da sa sličnim izjavama ubuduće istupa u javnosti, a uz javnu ispriku obvezao ga je i da, o vlastitom trošku, u Večernjem listu, gdje su objavljene sporne izjave, objavi cijeli tekst presude.

PREGRADA - Dvojica radnika su poginula, a dvojica su ozlijeđena u nesreći koja se dogodila jutros u Kostelu, u blizini Pregrade, potvrdio je glasnogovornik krapinsko–zagorske Policijske uprave Zoran Lončar.

Okolnosti nesreće biti će poznate pošto na teren iziđe državna odvjetnica iz Zagreba, koja će dati i službenu izjavu. Neslužbeno se doznaje da su poginuli i ozlijeđeni radnici komunalnog poduzeća Humkoma iz Huma na Sutli, a tragedija se dogodila na jednom od vodocrpilišta kojima ono upravlja. Radnici su provjeravali sustav za kloriranje, pri čemu je jedan pao u spremnik, što je za njega i za njegova kolegu koji mu je priskočio u pomoć bilo kobno.

ZAGREB - Na traženje Policijske uprave krapinsko-zagorske, a u dogovoru sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu Javna vatrogasna postaja Grada Zagreba poslala je akcidentno vozilo (vozilo za rad s opasnim tvarima) s tri vatrogasca i zapovjedno vozilo s jednim vatrogascem u Pregradu na vodocrpilište Kostel, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Akcidentno vozilo, kako se navodi, služi za utvrđivanje koncentracije pilnova u zraku te će u ovom slučaju pomoći PU krapinsko-zagorskoj u očevidu, koji se provodi zbog nesreće u tvornici Humkom, u kojoj su poginule dvije osobe.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙