FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mijić: Slovenija i Srbija moraju isplatiti staru deviznu štednju

Autor: rmav
SARAJEVO, 6. studenog 2012.(Hina) - Europski sud za ljudska prava iz Strasbourga presudio je u utorak kako je Slovenija dužna isplatiti štedne uloge nekadašnje Ljubljanske banke svima koji su u njoj imali pologe bez obzira na sadašnje državljanstvo i to u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude, potvrdila je u utorak pravna zastupnica BiH pred ovim sudom Monika Mijić.

Odlučujući po tužbi troje državljana BiH koji su imali devizne uloge u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci odnosno u Invest banci iz Beograda, sud u Strasbourgu je donio odluku koja je identična u oba slučaja pa je i Sloveniji i Srbiji naloženo da osiguraju isplatu starih deviznih pologa državljanima BiH i to pod istim uvjetima koji vrijede za njihove državljane.

"Europski sud za ljudska prava je jednoglasno zaključio da je Srbija povrijedila pravo na imovinu u odnosu na aplikanta koji je imao štednju u filijali Invest banke u BiH, a sud je također utvrdio da je i Slovenija povrijedila pravo na imovinu aplikanata koji su imali štednju u poslovnicama Ljubljanske banke u BiH", kazala je Mijić u izjavi koju je prenio BH radio 1.

Potvrdila je i kako je sudskom presudom Srbiji i Sloveniji naloženo da štedne uloge isplate u razdoblju od šest mjeseci od trenutka pravomoćnosti presude klijentima koji imaju pologe u Invest banci odnosno Ljubljanskoj banci.

"Isplata treba biti provedena pod istim uvjetima kao i srbijanskim odnosno slovenskim državljanima koji su imali štednju u ovim bankama", kazala je Mijić.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u utorak u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije), koji su pokrenuli postupak tražeći da Europski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙