FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loša ocjena misije EU na Kosovu - novine

Autor: ilov
ZAGREB/FRANKFURT, 30. listopada 2012. (Hina) - Europski revizorski sud vrlo je loše ocijenio jedan od najvećih i najskupljih projekata pomoći Europske unije misiji EU na Kosovu, objavio je u utorak njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Nakon pet godina pomoći Europske unije, izgradnja policijskog i pravosudnog aparata na Kosovu bilježi "skromni" uspjeh, prenosi FAZ izvješće što ga je Europski revizorski sud objavio u Luxembourgu.

Razmjeri organiziranog zločina i korupcije na Kosovu i dalje su veliki, a pravosuđe pati od političkih utjecaja, neučinkovitosti, nedostatka transparentnosti i nemogućnosti nametanja autoriteta, prenosi njemački list podatke iz izvješća.

Na sjeveru Kosova, gdje živi uglavnom srpsko stanovništvo, "gotovo i nema napretka" kad je riječ o pravnoj državi.

List podsjeća da je Kosovo prema broju stanovnika najveći primatelj pomoći EU. Nakon završetka rata 1999. do 2007. Kosovo je dobilo 3,5 milijardi eura inozemne pomoći, od toga dvije trećine od EU. Od 2007. do 2012. Kosovo je od EU dobilo dodatnih 1,2 milijarde eura.

Europska pravosudna misija Eulex, koja se na Kosovu nalazi od prosinca 2008., predstavlja najveću civilnu operaciju prevladavanja krize u povijesti Europske unije. Proteklih godina Eulex je brojao u prosjeku oko 2.500 zaposlenih.

FAZ napominje da su se često mogle čuti kritike na račun Eulexa. Posljednji takav slučaj izazvao je ljutnju NATO-a jer Eulex nije bio u stanju suprotstaviti se nedavnim nemirima na sjeveru zemlje, iako se u sastavu Eulexa nalaze i postrojbe specijalne policije.

Izvješće Europskog revizorskog suda predstavlja prvu vanjsku opsežnu ocjenu misije u kojoj sudjeluju europski policajci, sudci, državni odvjetnici i carinici. Europski revizorski sud zaključio je da je misija jedino u području carine polučila uspjeh u izgradnji domaćih kapaciteta vrijedan spomena.

List prenosi ocjenu preka kojoj se "ograničena učinkovitost" europske pomoći temelji na posebnim okolnostima na Kosovu. Tamošnje vlasti ne pridaju "dovoljan prioritet" pravnoj državi. Osim toga, piše FAZ, Europski revizorski sud podsjeća na tešku suradnju sa Sjedinjenim Državama, najvećim bilateralnim donatorom pomoći na Kosovu.

Na kraju, u izvješću se spominju i propusti EU, budući da Europski revizorski sud smatra da su Europska komisija i diplomatska služba EU trebali bolje upravljati sredstvima namijenjenima za Kosovo, a države članice EU nisu dale dovoljno kvalitetnog personala za misiju

Europski revizorski sud preporuča da se liberalizacija viznog režima iskoristi kako bi se Kosovo motiviralo za reforme u području pravne države, piše FAZ.

(Hina) xilov ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙