FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Ljubičice u školama" Karlovca i Tauragea

Autor: vhor
KARLOVAC, 5. studenog 2012. (Hina) - Na dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji o borbi protiv vršnjačkog nasilja, koja se održava u sklopu dvogodišnjeg projekta "Ljubičice u školama", danas su u dvorani karlovačkog Obrtničkog centra gradonačelnici Karlovca i litavskoga grada Tauragea potpisali sporazum o suradnji.

Gradonačelnik Tauragea Pranas Petrošious rekao je da u našim gradovima ima mnogo istih ili sličnih problema te da bi suradnja trebala pomoći da se oni rješavaju bolje uz razmjenu međusobnih iskustava i dobrih rješenja.

Karlovac je deveti grad s kojim je Taurage potpisao sličan sporazum, nakon gradova u Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Rusiji, rekao je Pranas Petrošious i dodao da je nasilje u školama jedan od problema na čije je rješavanje ponosan te da će i Taurage i on osobno učiniti sve da se taj problem zaustavi.

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić rekao je da suradnji različitih krajeva obično "put kroči" gospodarstvo i politika pa se suradnja proširuje na ostale dijelove društva, no u ovom slučaju vrata suradnje otvorila su djeca i njihovi pedagozi kroz zajednički projekt "Ljubičice u školama".

Po njegovim riječima, sporazum predviđa razmjenu informacija, komunikaciju i susrete, a svrha je suradnju proširiti i na konkretne projekte.

Predavanje o tome kako prepoznati žrtvu nasilja ili nasilnika i što učiniti održala je Majda Rijavec, koja je među ostalim istaknula da ni roditelji ni nastavnici ni prijatelji zlostavljano dijete ne smiju motivirati da "vrati zlostavljaču istom mjerom" jer je to samo produbljivanje agresije. Za pomoć se treba obratiti odraslima jer biti žrtva agresije nije sramota, događa se mnogima, i od njih zatražiti pomoć da se nađe rješenje i da nasilje prestane.

Djeca osnovnih škola iz Karlovca i Ogulina prigodnim su programom upozorili na razmjere nasilja i na njegovanje tolerancije za obračun s nasiljem u školama i društvu u cjelini.

Goste iz Litve, nakon radnog djela konferencije, župan Ivan Vučić poveo je u obilazak poslovne zone Logorišta i tvornice "Adriadiesel".

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙