FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završili "Dani Svena Laste"

Autor: ssis
SUNJA, 27. listopada 2012. (Hina) - Manifestacija "Dani Svena Laste", posvećena glumcu i hrvatskom branitelju Svenu Lasti (1925.-1996.), te svim sunjskim braniteljima, završila je večeras u Sunji podjelom zahvalnica postrojbama sa zagrebačkog područja koje su u Domovinskom ratu branile to mjesto.

Za 2. gardijsku brigadu "Grom" zahvalnicu je primio ratni zapovjednik, general Drago Matanović, za Policijsku upravu zagrebačku umirovljeni brigadir Žako Peša, za 99. brigadu HV Pešćenica umirovljeni pukovnik Vlado Blažinović, za 100. brigadu HV umirovljeni pukovnik Ognjen Debeljak, za 102. brigadu HV ratni zapovjednik Stjepan Bertek, za 145. brigadu HV Dubrava umirovljeni pukovnik Bruno Čavić, za 148. brigadu HV Trnje umirovljeni pukovnik Veljko Vičević, za 150. brigadu HV Črnomerec umirovljeni pukovnik Ognjen Debeljak, te za 151. brigadu HV Samobor umirovljeni brigadir Josip Mahović.

O organizaciji obrane Sunje govorio je umirovljeni pukovnik i jedan od organizatora obrane Darko Pavlak. Zahvaljujući na priznanjima, general Drago Matanović je ustvrdio kako povijesno značenje sunjske bojišnice za obranu Hrvatske još nije dovoljno vrednovano.

"Dani Svena Laste" počeli su 15. listopada u Zagrebu, a tog istaknutog hrvatskog glumca, intelektualca i branitelja dosljednog svojim idejama, prisjetili su se njegovi prijatelji i poznavatelji.

Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Sven Lasta rođen je 1925. u Pakracu, a umro 1996. u Zagrebu. Prvo glumački iskustvo u mladosti stekao je kao član hrvatskih partizanskih kazališnih družina. Nakon 2. svjetskog rata, u Zagrebu je apsolvirao arheologiju i povijest umjetnosti, a 1948. završio je Zemaljsku glumačku školu. Bio je član HNK od 1948. do 1953., a potom do 1965. djeluje u Dramskom kazalištu Gavella i jedan je od njegovih utemeljitelja. Znatan dio glumačke karijere radio je kao slobodni umjetnik, najviše u zagrebačkom Teatru &td, a nastupao je i u predstavama na Dubrovačkom ljetnom festivalu.

Na početku 1991., u 66. godini života, kao dragovoljac odlazi u Sunju gdje postaje djelatan sudionik Domovinskog rata. U Sunji je, sa sunjskim braniteljima i Sunjanima, Sven Lasta, uz nekoliko kraćih prekida, proveo više od 14 mjeseci.

U sklopu "Dana Svena Laste" u Sunji je otvorena i izložba ratne fotografije uz prigodni program članova KUD-a Sunjanka.

Za pokroviteljstvo nad manifestacijom zahvalnicom je nagrađena Gradska skupština Grada Zagreba koju je od sunjskog načelnika Josipa Kozarića preuzela potpredsjednica Skupštine Tatjana Holjevac koja je najavila sporazum o suradnji između zagrebačke Gradske skupštine i Općinskog vijeća Sunje.

Gosti manifestacije, koju su zajednički organizirali Općina Sunja, Turistička udruga Sunja, te sunjske braniteljske udruge, obišli su Osnovnu školu i mjesta važna za obranu Sunje, položili su vijence i zapalili svijeće uz središnji križ mjesnog groblja i spomen-poprsje Svena Laste. U župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene služena je sveta misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

(Hina) xzsis/xdber ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙