FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 31. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Odlukom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, Ivica Panenić imenovan je predstojnikom Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Odluku su supotpisali Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović, danas, 31. listopada 2012., te stupa na snagu danom donošenja, navodi se u zajedničkom priopćenju glasnogovornice Vlade RH i pročelnice Odjela za informiranje Ureda predsjednika Republike. Bivši predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Petar Mišević, razriješen je prošlog tjedana, 22. listopada, zajedničkom odlukom predsjednika države i premijera, nakon razmatranja događaja u vezi s aferom policijskog nadzora izlista telefonskih razgovora.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije kojima se želi dodatno potaknuti ulaganja u energetskom sektoru. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ustvrdio je kako je novi tarifni sustav, koji je donesen u lipnju, omogućio značajne pomake u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora. U proteklih osam godina iz vjetroelektrana je realizirana snaga od ukupno 108 megavata, a od uspostave novog sustava ugovoreno je novih 239 megavata koji će biti realizirani do kraja iduće godine. Kada to pretvorite u novac, radi se o 350 do 400 milijuna eura privatnog kapitala, rekao je Čačić. Ukupna kvota električne energije iz solarnih uređaja do 2020. godine iznosi 45 megavata, a ova je Vlada zatekla realiziranih pola megavata, te ugovoreni jedan megavat. Za ovu godinu imali smo kvotu od 10 megavata, što smo dostigli do 12. listopada. Dakle, u pet mjeseci ugovoreno je deset puta više projekata nego u osam godina, napomenuo je Čačić. Namjeravamo iduće godine ispuniti cijelu kvotu do 2020., a potom ćemo razmisliti hoćemo li povećati kvote, ali po nižim cjenama jer sve to plaćaju građani i gospodarstvo. Zelena energija je vrlo kvalitetna i svi je želimo, ali je i skupa - svaka prosječna hrvatska obitelj trenutno za zelenu energiju plaća 22 kune, a kako se povećava snaga koja ulazi u sustav i cijena će narasti na 66 kuna, rekao je Čačić. Premijer Zoran Milanović zamolio je ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da za sljedeću sjednicu napravi kalkulaciju koliko bi stajala zamjena starih sijalica sa štedljivim sijalicama, te informaciju do kada to Hrvatska treba učiniti. Vlada je danas također odobrila HEP-u angažman agencija za obavljanje poslova odnosa s javnošću u vezi novih elektroenergetskih projekata - Plomina 3, HE Ombla i Dubrovnik II, te HE Senj2/Kosinj, u okviru četverogodišnjeg investicijskog ciklusa vrijednog 19 milijardi kuna. Po Čačićevim riječima, PR agencije angažirat će se jer su ti projekti, osim HE Senj2/Kosinj, dosad izazvali prilično interesa, ali i nerazumijevanja, a argumenti HEP-a i države u javnosti nisu dovoljno jasno i cjelovito predstavljeni.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas da se ta stranka protivi izmjenama Kaznenoga zakona kojima Vlada predlaže da se posjedovanje droge za vlastite potrebe više ne smatra kaznenim djelom, već prekršajem, poručujući kako je takav prijedlog isključivo spirala smrti. "Vrlo često se kreće od marihuane, a završava na teškim drogama. Za nas je to isključivo spirala smrti", kazao je Karamarko novinarima u središnjici stranke komentirajući Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona. Tim zakonskim promjenama, dodao je, Kukuriku koalicija poručuje građanima - samo navalite krenite tom spiralom koja će vas odvesti na loš put. Vladin prijedlog nije dobar i HDZ neće podržati dekriminalizaciju lakih droga, naglasio je Karamarko. Izmjenama Kaznenog zakona, osim što se posjedovanje droge za vlastite potrebe prebacuje u prekršajnu sferu, pooštravaju se sankcije za dilere, a Karamarko ističe kako je to nedorečeno i loše rješenje jer, kako je rekao, to znači da konzumacija nije takav grijeh, a nabava droge jest. Komentirajući Vladinu odluku da se do 1. travnja iduće godine produži javna rasprava o uvođenju poreza na imovinu, Karamarko je podsjetio da je HDZ "od početka bio protiv uvođenja tog poreza". "Već mjesecima govorimo kako bi to bio veliki udar na hrvatske građane, posebno na siromašnije slojeve", rekao je čelnik HDZ-a. Kukuriku vlada je porez na imovinu htjela uvesti isključivo da popuni proračunske rupe, ali to nije i ne može biti način da se država izvuče iz krize, kazao je Karamarko i ocijenio da je Vlada odgodila donošenja tog zakona, čija je primjena najavljivana za početak iduće godine, isključivo zbog straha od rezultata na lokalnim izborima. HDZ smatra da se takav zakon uopće ne treba donositi, a Vladi poručujemo da pokuša zaustaviti negativne trendove, rekao je.

SLAVONSKI BROD - Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović rekao je danas u Slavonskome Brodu kako je u taj grad došao ponajprije zato što je u proteklih nekoliko dana "plasirano previše neistinitih informacija i izmanipuliranih izjava" o onečišćenju zraka uzrokovanim radom rafinerije u Bosanskome Brodu. Ministar Zmajlović je popodne bio na sastanku s udrugama građana, a predvečer pridružio i prosvjednom skupu Brođana među kojima su mnogi simbolično nosili zaštitne maske. Na sastanku s udrugama ministar je rekao kako je "ovih nekoliko mjeseci puno više učinjeno nego u proteklih sedam godina". Dodao je kako to nije dovoljno te da bi bio najsretniji da može Brođanima obećati čist zrak. "Ali to bi bila čista laž. Problem nije jednostavan, jer rafinerija nije unutar hrvatskih granica pa su ovlasti našeg ministarstva i inspekcija ograničene. No optimističan sam da ćemo ga riješiti u najkraćem roku", rekao je Zmajlović. Na skupu koji je najavljen kao sastanak s udrugama građana predstavljano je ono što su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Fond za zaštitu okoliša te Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravsto učinili u vezi s onečišćenjem zraka. Na sastanku su bile dvije predstavnice udruga te predstavnici Brodsko-posavske županije, a za nedolazak gradonačelnika Mirka Duspare ministar Zmajlović je rekao kako je "sada jasno koliko mu je stvarno stalo do rješavanja problema. Novinarima i nazočnima na skupu ponovljeni su zaključci koje je prihvatilo međudržavno povjerenstvo koje se bavi onečišćenjem zraka u Slavonskome Brodu. Među ostalim, dogovorili su se o praćenju onečišćenja zraka i u krugu same rafinerije u Bosanskom Brodu postavljanju još jedne mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka u Slavonskome Brodu te izradi tzv katastra onečišćivača zraka. Mjerna postaja trebala bi se otvoriti do kraja ožujka 2013., a kako bi se jasno odredio rok za postavljene ciljeve, ministar je najavio još jedan sastanak radne skupine do kraja godine. Za 20-tak dana bit će poznate i recenzije prve studije koja prati kvalitetu zraka u Slavonskome Brodu, a u njoj su podatci do 2010., najavio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) objavilo je danas javni poziv za dodjelu Godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje do 15. svibnja 2013. godine, stoji u pozivu objavljenom na mrežnim stranicama MZOS-a. Nagrada će biti dodijeljena početkom lipnja 2013. jednom učeniku ili učenici osnovne te jednom učeniku ili učenici srednje škole. Sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno, a škola koju pohađa nagrađeni učenik dobit će posebno priznanje. Škole prijedlogu moraju priložiti obrazloženje na koji način predloženi učenik, uz ostalo, druge potiče na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje, održava zdrave odnose u razredu te pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika, rado i često pomaže drugim učenicima te prikladno i na učinkovit način sprječava i rješava konflikte. Svrha nagrade je potaknuti mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, senzibilizirati javnost, a posebice mlađu populaciju te njihove roditelje i nastavnike za prevenciju nasilja te promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja.

OSIJEK - Na današnji dan prije 20 godina iz srušene crkve Gospe od Utočišta u Aljmašu tijekom Domovinskog rata spašen je kip Gospe, koji je obnovljen onamo vraćen 1. kolovoza 1998., kada su se vratili i prognani mještani. Spašavanje kipa iz aljmaške crkve, do temelja uništene u Domovinskom ratu, mnogi su vjernici nazvali pravim čudom i svih godina progonstva hodočastili su mu u Domu sv. Vinka u Osijeku, gdje je bio smješten. Večer uoči blagdana Svih svetih 1992. godine Gospin je kip donesen u osječku crkvu Preslavna Imena Marijina. Nakon nekoliko dana izložen je u osječkoj konkatedrali, odakle su ga hrvatski policajci i prognanici iznijeli na glavni Trg Ante Starčevića. Trg je bio prepun, a tadašnji biskup Ćiril Kos rekao je kako je "kip aljmaške Gospe od Utočišta čudom spašen kao znak da Gospa prognanica ne zaboravlja one koji joj se utječu". Kip koji je 1864. godine u Beču dao napraviti biskup Josip Juraj Strossmayer bio je oštećen, ali je, kako je rekao biskup Kos, "predstavljao svu snagu i vjeru u povratak". Na mjestu aljmaške crkve Gospe od Utočišta podignuta je nova crkva koju je biskup tadašnje Đakovačke i srijemske biskupije msgr. Marin Srakić blagoslovio 1. kolovoza 2004. Obnovljeni Gospin kip i aljmaško svetište Gospe od Utočišta privlače mnogobrojne vjernike iz svih krajeva Hrvatske, ali i svijeta, koji hodočaste u to malo slavonsko selo koje ima oko 700 stanovnika. Na velikom hodočašću Hrvatske vojske, policije i stradalnika Domovinskog rata 23. travnja 2004., u sklopu proslave tri stoljeća aljmaškoga svetišta, Gospa od Utočišta proglašena je zaštitnicom u borbi protiv droge. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako je Aljmaš mjesto vjerskog turizma te da zajedno s erdutskom općinom, kojoj pripada, ima velike mogućnosti za gospodarski razvitak. Osječko-baranjska županija uložila je u izgradnju luke na Dunavu u Aljmašu, za koju se uskoro očekuje uporabna dozvola, više od tri milijuna kuna, rekao je župan Šišljagić i istaknuo važnost te luke za pristajanje kruzera i daljnji razvoj turizma "jer je to kraj bogat ribljim fondom, divljači te prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima".

ZAGREB - Hrvatski film zabilježio je u protekle dvije godine porast broja gledatelja, ponajviše zahvaljujući većem broju filmova u kinodistribuciji, ali i manjinskim koprodukcijama koje se službeno vode kao hrvatski film, rečeno je na današnjem predstavljanju dvogodišnjih rezultata uvođenja Nacionalnog programa promicanja audiovizulanog stvaralaštva. Između festivala u Puli 2010. i 2011., kada je u kino distribuciji bilo šest hrvatskih dugometražnih filmova, domaći film imao je samo 18,9 tisuća gledatelja, a godinu dana poslije bilo ih je deset puta više, rekla je Sanja Ravlić, predstavnica Hrvatske u Eurimagesu. U razdoblju od Pule 2011. do 2012. bilo je 14 dugometražnih filmova, a uključujući manjinsku koprodukciju, film "Paradu", broj gledatelja narastao je na 347 tisuća, napomenula je Ravlić. Udio nacionalnog filma na kinoblagajnama skočio je u tom razdoblju s 0,63 posto na 4,9 posto, a s "Paradom" na 9,5 posto, dok je europski prosjek bio oko 11 posto. S obzirom na to da hrvatski film djeluje u ciklusima između održavanja dvaju festivala igranog filma u Puli pa, ocijenila je Ravlić, uobičajene godišnje statistike ne daju dobru sliku obrađena je gledanost između dvaju izdanja tog festivala. Porast broja gledatelja pripisuje se većem broju filmova u kino distribuciji, filmskim hitovima "Koko i duhovi" i "Parada", a i ostali filmovi povećali su prosječnu gledanost. Ukupni broj gledatelja u hrvatskim kinima stagnirao je od 2008., u prosjeku ih je godišnje bilo 3,3 milijuna, no istovoremeno je utržak na kinoblagajnama rastao. Godine 2009. bio je 84 milijuna kuna, godinu dana kasnije 87 milijuna, a prošle godine 96,6 milijuna kuna. Razlog tog povećanja je povećanje prosječne cijene kinoulaznica te prikazivanje 3-D filmova za koje su ulaznice skuplje, napomenula je Ravlić. Prosječni broj posjeta kinu po glavi stanovnika u Hrvatskoj ipak je porazan, to je 0,7 posto, odnosno u prosjeku ne odemo u kino niti jedanput godišnje, istaknula je Ravlić. Od Hrvatske manji posjet kinima imaju samo Rumunjska, Bugarska i Slovačka, dok Irska ima čak 4,3 posto posjeta kinima po glavi stanovnika.-

ZAGREB - Komemoracija za uglednoga hrvatskog književnika Jožu Horvata, koji je umro u Zagrebu 26. listopada u 98. godini, održana je večeras u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici. Na komemoraciji kojoj je nazočila obitelj Jože Horvata, književnika i njegova djela prisjetili su se potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac, u ime Hrvatskoga društva pisaca (HDP) književnik Velimir Visković te međimurski župan Ivan Perhoč. Podsjetivši kako je Horvat bio antifašist, partizan i moreplovac, Holjevac je ustvrdila kako je bio i jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća. "Obilježio je hrvatsku književnost te u sebe upio najljepše trenutke naše povijesti", rekla je dodavši kako je u prošlosti uspio naći oslonac koji nas vodi u budućnost. Velimir Visković je podsjetio kako je Horvat u životu imao dva učitelja - u politici Josipa Broza Tita, a u literaturi Miroslava Krležu. "Bio je zaljubljen u ideju socijalne pravde i antifašizam", rekao je dodavši kako je opčinjen panteističkom idejom trajno vjerovao u prirodu. Također je istaknuo kako je Horvat kao veliki pisac obožavao plovidbu, jahte i lovačko oružje. Joža Horvat se borio za našu slobodu, rekao je župan Perhoč dodavši kako je napisao ponajbolji putopis hrvatske književnosti. Joža Horvat rodio se u Kotoribi 1915., studirao je pedagogiju, filozofiju i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no zbog rata prekida studij i odlazi u partizane.

ZAGREB - Izabrani ginekolog može propisati bolovanje zbog bolesti genitalnog sustava i komplikacija u vezi s trudnoćom ili porođajem te tako više nije potrebno ići obiteljskom liječniku, odlučilo je danas Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Time se smanjuje administriranje vezano za propisivanje bolovanja, ali i olakšava pacijenticama da s postojećim oboljenjem ne moraju još dodatno odvajati vrijeme za odlazak obiteljskom liječniku, ističu iz HZZO-a. Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća odlučeno je i da će HZZO financirati pripravnički staž za 440 doktora medicine nakon provedenog javnog natječaja, objavljenog 16. srpnja ove godine, na koji je pristiglo 493 zahtjeva za financiranje pripravničkog staža. Listu prvenstva pripravnika tj. kandidate kojima će biti plaćen pripravnički staž odredilo je zajedničko povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva zdravlja, HZZO-a, zdravstvenih ustanova, te drugih ugovornih partnera HZZO-a uključenih u sustav financiranja pripravničkog staža zdravstvenih radnika. Izabrani kandidati staž će obavljati u zdravstvenim ustanovama (bolnicama, poliklinikama čiji su osnivači županije i Grad Zagreb, ustanovama hitne medicinske pomoći, domovima zdravlja i zavodima za javno zdravstvo, poliklinikama čiji su osnivači druge pravne i fizičke osobe te kod privatnih zdravstvenih radnika). Neraspoređeni pripravnici (njih 53) mogu se u roku od osam dana prijaviti na nepopunjena mjesta u zdravstvenim ustanovama.

VARAŽDIN - U Varaždinu je danas održan sastanak povjerenstva za rješavanje pitanja Roma na kojem su utvrđeni prioriteti u provedbi programa i mjera za rješavanje pitanja Roma u Varaždinskoj županiji do 2020., a istaknuto je da planirane mjere i aktivnosti treba provesti selektivno, po trenutačnim mogućnostima i prioritetima. Predstavnici Roma u povjerenstvu predložili su prioritete za koje je ocijenjeno da mogu početi odmah i dovršiti se sljedeće godine, priopćeno je iz Varaždinske županije. Predstavnici Roma iz romskog naselja na rubnom području Donjega i Gornjeg Vratna naveli su kao prioritete uvođenje vodovodne mreže, čišćenje divljih odlagališta otpada u naselju i uz naselje te deratizaciju i organizaciju stalnog prikupljanja i odvoza smeća. Dogovorili su se da će se oštećeni kontejner ukloniti i prodati, a novcem od njegove prodaje uredit će se dječje igralište. Na radnom sastanku bili su župan Predrag Štromar i njegova zamjenica Blanka Glavica-Ječmenica, saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi sa savjetnikom Nedjeljkom Bjelajcem, predstavnica Centra za socijalnu skrb iz Varaždina Dijana Posavec te predstavnici Roma Eduard Oršoš, Zlatko Oršuš i Mladen Ignac. Kajtazi je istaknuo potrebu sustavnog rješavanja određenih ciljeva uz najviše moguće sudjelovanje Roma. Sudionike sastanka izvijestio je o vladinu planu da se do sredine 2013. godine organizira i provede čišćenje svih divljih odlagališta otpada u romskim naseljima na području Hrvatske na teret državnog proračuna te da se nova odlagališta otpada spriječe organiziranim odvozom smeća uz naknadu na teret romskih kućanstava, navodi se u priopćenju.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙