FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 1. studenog 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Pjevačica Rosemary Clooney nije jedina slavna rođakinja Georgea Clooneyja - taj Oscarom nagrađeni glumac u svom obiteljskom stablu ima i glasovitog američkog predsjednika Abrahama Lincolna, tvrdi portal Ancestry.com, specijaliziran za genealogiju. Po tom izvoru, Lincoln i Clooney su polubratići u petoj generaciji. Naime, Lincolnova majka Nancy Hanks i majka Clooneyjeve šukunbake Mary Ann Sparrow bile su polusestre. Imale su istu majku, Lucy Hanks, ali različitog oca. Rosemary Clooney, slavna američka pjevačica i glumica, koja je umrla 2002. Clooneyjeva je tetka. George Clooney poznat je po svom političkom aktivizmu i veliki je pristaša predsjednika Baracka Obame i Demokratske stranke. Lincoln, republikanac, jedan je od najvećih predsjednika u povijesti Sjedinjenih Država. Zemlju je vodio kroz građanski rat 1861.-1865. i ukidanje ropstva. Clooneyju je politika očito u krvi.

NEW YORK - Oluja Sandy je u srijedu odigrala ulogu zle vještice i odgodila zabavu milijunima djece na istočnoj obali SAD-a kojima vlasti nisu dopustile da među pokidanim vodovima i iščupanim stablima obilaze kuće u potrazi za slatkišima. Milijuni djece na istočnoj obali koja su čekala ovogodišnju Noć vještica otkako je prošlogodišnja otkazana zbog snježne oluje ostala su ponovno razočarana zbog vijesti da ni ovog 31. listopada neće biti praznika. Šteta koju je Sandy napravila odgodila je Noć vještica na istočnoj obali SAD-a pa je tradicionalni kostimirani obilazak kuća u nekim gradovima države Connecticut prebačen za 7. studenog, dan nakon predsjedničkih izbora u SAD-u, dok je iz sigurnosnih razloga po nalogu guvernera New Jerseya Chrisa Christieja Noć vještica odgođena za ponedjeljak.

VATIKAN - Michelangelove freske na stropu Sikstinske kapele u srijedu su proslavile petstoti rođendan, a Vatikan je upozorio da bi jednoga dana mogao ograničiti broj posjetitelja koji ih dolaze pogledati kako bi zaštitio jedno od čuda zapadne civilizacije. Papa Julije II. je 31. listopada 1512. večernjom misom javnosti pokazao prostoriju u kojoj je Michelangelo radio četiri godine, većim dijelom ležeći na leđima, kako bi završio zadivljujuće freske na stropu. A o njima se odmah počelo pričati u gradu Rimu i do danas se nije prestalo pričati u cijelom svijetu. Problem je u tome što se ponekad čini da je u međuvremenu postala i planetarna šetnica. Sikstinska kapela je bez dvojbe najposjećenija prostorija na svijetu. S porastom masovnog turizma, svake godine pet milijuna ljudi, ili 20 tisuća na dan u ljetnim mjesecima, ulazi u kapelu i izvrće vratove gledajući u strop. Većina ih ostane bez daha. Strop kapele, u kojoj se kardinali sastaju kako bi izabrali Papu, uključuje neke od najpoznatijih prizora iz povijesti umjetnosti - poput slike Boga koji pruža ruku kako bi Adamu dao život. Početkom ovoga mjeseca talijanski književni kritičar Pietro Citati izazvao je buru u javnosti napisavši otvoreno pismo u kojem je osudio ponašanje turista na, tehnički, svetom mjestu. Turisti, napisao je, "nalikuju pijanom krdu" koje potpuno ignorira vatikanske naputke za tišinom, mirom i zabranom fotografiranja. Atmosfera u kapeli je sve samo ne misaona, kazao je. Uz to, turisti nesvjesno nanose štetu freskama svojim dahom, znojem, tjelesnom temperaturom i prašinom koju donose obućom. Citati nije prvi među kritičarima koji je zatražio da Vatikan ograniči broj posjetitelja Sikstinskoj kapeli. Ravnatelj Vatikanskih muzeja Antonio Paolucci izjavio je u srijedu da ne predviđa ograničenje broja posjetitelja u "kratkoročnoj ili srednjoročnoj budućnosti", ali da muzej možda neće imati izbora nakon toga.

WASHINGTON - Američki glumac Brad Pitt počeo je kampanju prikupljanja donacija za promicanje istospolnog braka darujući osobno 100.000 dolara uoči izjašnjavanja o tom pitanju idućeg tjedna u četiri američke savezne države. Glumac je pozvao "na hitno prikupljanje donacija u iduća 24 sata u korist Kampanje za ljudska prava", a za svaki uplaćeni dolar glumac će darovati jednako, sve do svote od 100.000 dolara. Referendum o legalizaciji istospolnog braka treba se održati u utorak istodobno s predsjedničkim izborima u saveznim državama Maine (sjeveroistok), Maryland (istok), Minnesota (sjever) i Washington (sjeverozapad). Glumac je u svojoj poruci napisao kako je to posljednja šansa da "nešto učinimo" i ustvrdio "istospolni parovi - naši prijatelji, susjedi - moraju imaju zaštitu jednaku kao i svi drugi" kako SAD više ne bi imao građane drugog reda. Službeni brak između dvojice muškarca ili dviju žena nepriznat je na saveznoj razini no dopušten je sada u šest od 50 država te u glavnome gradu Washingtonu. Potvrđen je još u dvije države, a da bi stupio na snagu treba biti prihvaćen referendumom.

BRUXELLES - Zatvor u gradu Louvainu u Belgiji već tjedan dana traga za ključevima koji otvaraju 180 ćelija, a uprava i zatvorsko osoblje strahuju da se dragocjenih predmeta domogao netko od zatvorenika, piše u srijedu flamanski dnevni list Het Laatste Nieuws. Izgubljena torbica pripadala je zatvorskom dušebrižniku, a u njoj su dva vrlo važna ključa: jedan univerzalni koji otvara vrata 180 ćelija, a drugi 20 vrata pojedinih dijelova zatvora. "Onaj tko sada ima te ključeve može slobodno šetati kamo god želi po kaznionici", ističe osoblje. Čini se da je uprava isprva pokušala zataškati slučaj i gubitak nije odmah prijavila Upravi svih kaznionica, no sada je u tijeku postupak zamjene ključanica u zatvoru, piše list.

NEW YORK - Ne volite se fotografirati? Neka vas to ne smeta, jer ne voli ni britanski supermodel Kate Moss, kako je kazala u interviewu za prosinački broj Vanity Faira. "Ne volim fotografiranje. To mi je strašno. Cijelo vrijeme žmirkam i trepćem", ispričala je Moss, čije su lice i figura krasili nebrojene naslovnice modnih časopisa od samog početka karijere. Moss (38) otvoreno je novinarki Vanity Faira progovorila o godinama provedenim ispred foto objektiva kada se osjećala, tjeskobno, demoralizirano i - gladno. Jedna od loših epizoda u njezinoj karijeri je, kako je ispričala, snimanje za Calvina Kleina 1992., što joj je u ono vrijeme jako pomoglo da se brže vine među vrhunske svjetske modele. Prisjeća se da je tada imala 17 ili 18, a u foto sessionu sa slavnim Herbom Rittsom sudjelovao je i Mark Wahlberg.

LONDON - Londonska policija u pokušaju da smanji troškove razmišlja o prodaji svoga sjedišta New Scotland Yarda, poznatog po znaku koji se okreće, piše u srijedu britanski list The Guardian. Policijski šefovi planiraju prodati sjedište u kojem je policija smještena od 1967. a koje bi trebalo renovirati i preseliti se u manji prostor. Britanska je vlada naložila londonskoj policiji da do 2015. smanji rashode za 500 milijuna funti. Među drugim prijedlozima štednje su skraćenje rada šaltera za građane koji su dosada radili danonoćno, smanjenje broja nadzornog osoblja te prodaja drugih nekretnina. Ipak, smanjenje broja policajaca kojih je ukupno 32 tisuće nije planirano.

LA PAZ - Bolivijski predsjednik Evo Morales imenovao je američkog glumca i redatelja Seana Penna bolivijskim veleposlanikom za legalizaciju lišća koke i za pristup Bolivije moru, prenose u srijedu mediji. Američki glumac razgovarao je s Moralesom u La Pazu u sklopu kampanje za pomoć Haitiju, koji je pomalo zaboravljen na popisu humanitarnih prioriteta dvije godine nakon stravičnog potresa koji je razorio tu najsiromašniju srednjoameričku državu. Morales je zamolio glumca "da se pridruži bolivijskoj kampanji za nekažnjavanje lišća koke", objavila je bolivijska vlada. Uživanje lišća koke žvakanjem ili u čaju višetisućljetna je tradicija u Andama. Koristi se u drevnim ritualima i dokazano terapeutski djeluje protiv gladi, umora i slabosti na velikim visinama jer Bolivija je zemlja visokog planinskog lanca. Godine 2011. Bolivija se povukla iz Konvencije o opojnim drogama iz 1961. kako bi "ispravila povijesnu pogrešku" o uporabi lišća koke.Vlada u La Pazu nazvala je Seana Penna borcem za najplemenitije ciljeve i zamolila ga da pomogne vratiti zemlji pristup Tihom ocenu koji je Bolivija izgubila prije 130 godina.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙