FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 19. listopada 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK - Dobro raspoloženi američki predsjednički kandidati Barack Obama i Mitt Romney razmijenili su niz šala na svoj i međusobni račun u četvrtak navečer na dobrotvornoj večeri u New Yorku. Dva dana nakon brutalne televizijske debate, Obama i Romney, obojica odjeveni u frakove, srdačno su se pozdravili na tradicionalnoj dobrotvornoj večeri u organizaciji newyorške nadbiskupije, obaveznoj postaji svih predsjedničkih kandidata. Romney je govorio prvi i odmah se našalio na račun svog bogatstva. "Nakon duge kampanje, lijepo se napokon opustiti i odjenuti nešto što Ann i ja nosimo po kući", kazao je. Obama i Romney su na događaju u hotelu Waldorf Astoriji sjedili jedan pokraj drugog, razdvojeni jedino organizatorom svečanosti, kardinalom Timothyjem Dolanom. Večera je prigoda predsjednicima ili predsjedničkim kandidatima da pokažu svoje komičarske vještine šalama koje im obično sastavljaju domišljati pisci govora. "Nadao sam se da će predsjednik povesti potpredsjednika Joea Bidena, njemu je sve smiješno", kazao je Romney, komentirajući očekivanja da zabavi publiku i usput 'bocnuvši' Bidena za njegov nastup u debati potpredsjedničkih kandidata. "Bio sam jako dobar u drugoj debati jer sam se dobro naspavao u prvoj", kazao je Obama, aludirajući na svoj loš nastup u prvom sučeljavanju s Romneyjem. Govor je počeo zamolbom da svi zauzmu svoja mjesta, jer ako to ne učine doći će Clint Eastwood i vikati na prazne stolice.

SOFIJA - Motociklisti, pripadnici jedne bikerske družine u Bugarskoj, odlučili su se potpuno naseliti u jednom selu u južnoj Bugarskoj i u tu svrhu ondje redom kupuju kuće, objavio je bugarski list. Selo Bikovo u blizini Slivena očito je privlačno bikerima ne samo zbog imena, nego i zbog blage klime i jeftinih nekretnina, piše bugarski list Novosti. Članovi udruge kupuju nekretnine po cijenama između 500 i 2.500 eura u selu u kojemu 90 od 220 kuća zjapi prazno. Gradonačelnik i ostali stanovnici sela, uglavnom stariji ljudi, ne boje se bikera. Seljanima je drago da će dobiti nove susjede i nude im pomoć, jer se vesele što će u selu opet živjeti "mladi ljudi", piše list. Pojedini bikeri pokrenuli su uslužne djelatnosti u selu. Prvi bikeri u Bikovo su stigli 2006., a već dvije godine u selu se održava njihov susret.

PARIZ - Eurotunel je u četvrtak proslavio prijelaz tristomilijuntog putnika ispod La Manchea otkad je 1994. pušten u promet. Eurotunel je podmorski željeznički tunel koji omogućava povezivanje Pariza i Bruxellesa s Londonom u rekordnom vremenu. Većina putnika (57 posto) - vozači osobnih automobila, putnici u autobusima, vozači kamiona - korisnici su tzv. 'shuttle' usluge', odnosno prijevoza vozila vlakom posebnom željezničkom linijom integriranom u tunel pod La Mancheom koji u 35 minuta spaja dvije obale, između Pas-de-Calaisa u Francuskoj i Kenta u V. Britaniji. Ostali su korisnici Eurostara, brzog putničkog vlaka koji povezuje Pariz i Bruxelles s Londonom. "Prosječno od puštanja u promet 1994. godine, gotovo 50.000 osoba prolazi svakodnevno tunelom", priopćio je operator tunelom. Početkom kolovoza ove godine postignut je rekordan promet nakon 1999. zahvaljujući posjetiteljima Olimpijskih igara u Londonu. Eurotunel, koji je imao brojne financijske poteškoće od osnutka, oporavio se 2011. i zabilježio neto prihod od pet milijuna eura u prvom polugodištu.

DEN HAAG - Nizozemska glumica Sylvia Kristel (60), diljem svijeta poznata po ulozi u erotskom filmskom serijalu "Emanuelle", preminula je od raka u noći na četvrtak, objavila je njezina agentica. "Preminula je u snu", kazala je agenciji AFP Marieke Verheren, njezina glasnogovornica. Bolovala je od raka grla koji je metastazirao na jetru. Sylvia Kristel svoju je posljednju filmsku ulogu ostvarila u filmu Ognjena Sviličića "2 sunčana dana", koji je premijeru imao 2010. godine. Međunarodnu slavu stekla je 1974. godine ulogom u erotskom filmu "Emmanuelle", koji je i do danas ostao jedan od najuspješnijih filmova francuske produkcije. Kasnije je nastupila u još tri nastavka toga filmskog serijala i postala seks-ikonom u sedamdesetim godinama.

WASHINGTON - Američka rock legenda Bruce Springsteen pridružio se kampanji Baracka Obame u na dva predizborna skupa četvrtak, tri tjedna prije američkih predsjedničkih izbora. "Predsjednik Obama je naš najbolji izbor, ima viziju SAD-a kao zemlje koju svi dijelimo", obrazložio je Bruce Springsteen u izjavi za javnost. "Prolazimo kroz vrlo teško razdoblje ali pravda, ravnopravnost i istinska sloboda ne dolaze uvijek u plimi. One češće napreduju polako, centimetar po centimetar, dan po dan". Pjevač je sudjelovao na demokratskom skupu pored bivšeg predsjednika Billa Clintona u Parmi (Ohio), a potom na drugom u Amesu (Iowa). Springsteenov nastup na Obaminim skupovima nije nikakvo iznenađenje. Nastupao je i u njegovoj kampanji 2008., a svirao je i za Johna Kerryja 2004. godine.

ZAGREB - Papuče francuske kraljice Marije Antoanete prodane su na aukciji u Francuskoj za 50 tisuća eura (375.500 kuna), javlja BBC. Aukcijska kuća Paris Druout očekivala je da će papuče zelene i ružičaste boje biti kupljene za desetak tisuća eura. Međutim, ponude su pljuštale sa svih strana svijeta. "Naravno, vrlo se rijetko pronađe nešto što je pripadalo kraljici, posebno kada se radi o privatnim, intimnim stvarima", kazao je francuski pisac i povjesničar, specijaliziran za kraljevske obitelji, Cyrille Boulay. "To su izvanredne situacije i naravno da izazivaju veliki međunarodni interes", dodao je. Najviša ponuda stigla je od anonimna kupca telefonskim pozivom. Marija Antoaneta, kći austrijske carice Marije Terezije, udala se za francuskog kralja Luja XVI. 1770. godine. Iako je u Parizu dočekana s oduševljenjem naroda, zbog enormne rastrošnosti s vremenom je došla na loš glas. Popularna je priča da je uoči početka Francuske revolucije, čuvši za probleme gladnog puka, rekla: "Ako nemaju kruha, neka jedu kolače". Podataka da je to stvarno izgovorila nema. Po završetku revolucije, osuđena je za izdaju i pogubljena giljotinom u Parizu 16. listopada 1793. godine.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙